Fešáka (38) znetvoril vzácny typ rakoviny: Nevinná hrča na tvári mala hororové následky

Tim McGrath
2017-07-11 18:00:00

Synoviálny sarkóm. To je diagnóza, ktorej Američan Tim McGrath najprv veľmi nerozumel, kým nezačal mať problémy s konzumáciou jedla a rozprávaním. Jedna polovica tváre sa mu neustále zväčšovala. Keď mu rakovina začala vyliezať aj z úst, dostal strach o život.

 

Rakovina sa u Tima McGratha najprv ohlásila v podobe bolesti čeľuste. Potom sa mu v oblasti líca začal tvoriť zvláštny útvar, ktorý magnetická rezonancia identifikovala ako nádor veľkosti vajca. Tim sa spočiatku hrču na tvári snažil ignorovať a veril, že sa nádor zmenší, ale mýlil sa.

Čítajte tiež: Slovák Štefan, ktorému fandil celý svet: Po operáciách bol ako nový človek, ale potom prišiel zlom

O 18 mesiacov neskôr sa útvar zväčšil natoľko, že Tim nebol schopný normálne prijímať potravu. Synoviálny sarkóm sa podľa odborníkov najčastejšie objavuje o adolescentov a veľmi mladých ľudí. Na svedomí ho majú aj genetické faktory. Zvyčajne sa lieči pomocou chemoterapie a rádioterapie, ale dôležitú úlohu zohráva aj chirurgický zásah. V prípade Tima bol nevyhnutný.

Cítajte tiež: Dr. Igor Bukovský o tráviacich problémoch: Nafukovanie a kŕče sa môžu skončiť rakovinou!

Stratil polovicu tváre

Koncom mája 2015 bol Timov nádor taký veľký, že sa mu tlačil von aj cez ústa. Vtedy už dýchal len s veľkými ťažkosťami a lekári mu museli urobiť tracheotómiu. V októbri 2015 muž podstúpil prvú zo série plastických operácií tváre, ale výsledok bol hrozivý. Tim prišiel o ucho a jedno oko. Navyše, koža z postihnutej polovice tváre mu začala zliezať, pretože telo po plastickej operácii odmietlo prijať náhradné tkanivo. Výsledkom bol nepekný pohľad na podkožné svalstvo.

Bezbolestná malá hrča

Podľa odhadov sa synoviálny sarkóm každoročne týka jedného až troch ľudí z milióna. Častejšie postihuje mužov ako ženy. Ak sa tento typ sarkómu objaví na krku či v tvárovej oblasti, môže vyvolávať ťažkosti s prehĺtaním či dýchaním. V tele sa môže sarkóm vyvíjať dlhý čas nepozorovane a môže budiť dojem, že je neškodný. Sprvoti tiež môže byť bezbolestný. U pacientov, ktorým sa malý nádor podarí úplne odstrániť, je prognóza zvyčajne priaznivá. Riziko vzniku metastáz je vyššie u pacientov, ktorých nádor má priemer väčší ako päť centimetrov.

Nádej v podobe plastickej chirurgie

Odkedy sa Tim stretol s plastickým chirurgom Kongkritom Chaiyasatem, dostal šancu na nový život. Chirurg použil kožu z Timovho predlaktia a nôh na rekonštrukciu jeho tváre. Zúfalý muž sa dnes opäť dokáže usmievať. Hoci aj naďalej nemôže prijímať potravu klasickým spôsobom a má tiež problémy s rečou, teší sa na ďalšie plastické operácie. Verí, že sa jedného dňa opäť spozná v zrkadle.

Ako pre zahraničné médiá uviedol Tim, po prvej operácii  mal zlomené srdce. Netušil, že po nej stratí polovicu tváre. Teraz však pociťuje novú nádej. Stratenú polovicu tváre opäť pokrýva súvislá vrstva kože. „Prežil som si niečo strašné, ale ak môže to, čím som si prešiel, inšpirovať ľudí, aby svoj život žili s vďačnosťou za to, čo považujú za samozrejmé, potom všetky moje útrapy stáli za to,“ povedal Tim.

 

Fotogaléria


Tagy:
rakovina Tim McGrath synoviálny sarkóm

2017-07-11 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk, Facebook/Tim McGrath, Facebook/Tough Like Tim  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia