Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Príznaky si mýlime s chrípkou: Takúto bolesť prežívame pri zápale slepého čreva!

Viete, k čomu možno prirovnať bolesť pri zápale slepého čreva?
Viete, k čomu možno prirovnať bolesť pri zápale slepého čreva? (Zdroj: thinkstock.com)

Nikto presne nevie, načo slepé črevo slúži alebo aký má význam v našom tele. Jednoducho tam je. Niekomu sa zapáli a na pár dní ho pripúta na lôžko, iní ani nevie, že ho vôbec má. Viete ako zistíte, že bolesť predpovedá problém so slepým črevom a ako sa cítili pacienti tesne pred tým, ako si ľahli pod nôž?

Riziková skupina

Iste máte vo svojom okolí niekoho, kto už operáciu slepého čreva prekonal, možno ste aj vy už išli pod nôž.

Rizikovou skupinou sú najmä ľudia medzi 10 a 30 rokom, zápalu sa „dočká“ asi 5% populácie. Väčšinou končí zápal chirurgickým odstránením, platí že čím skôr, tým lepšie. Teda, ak slepé črevo praskne, je to hra s časom.

Preto ak máte podozrenie, že s vaším slepým črevom nie je niečo v poriadku, mali by ste ihneď vyhľadať lekára alebo urýchlene vyhľadať prvú pomoc.

Zápal sa prejavuje ostrou bolesťou v pravej dolnej časti brucha, čo je niekedy jedným s príznakov.

„Mala som bolesti v bruchu, no nebola to klasická bolesť v spodnej pravej strane, ale ostrá bolesť, ktorá nechcela ustať. Mala som pocit, že ma niekto pichá nožom. Šla som na pohotovosť a tam zistili, že je to moje slepé črevo.“ Povedala Lisa z Brooklynu pre magazín Prevention.com

Podobnú skúsenosť mala aj Rita z Denveru. Najskôr mala iba horúčku, preto si myslela, že môže ísť o chrípku. Potom sa ale pridružila bolesť na pravej dolnej strane brucha. Snažila sa ju ignorovať, no bolesť bola intenzívnejšia.

„Googlila som si príznaky a uvedomila som si, že to môže byť zápal slepého čreva. Takže ma môj manžel vzal na pohovosť,“ zakončila rozprávanie Rita, ktorá tiež skončila na stole chirurga.

Bolesť podobná menštruačným kŕčom

Ak neviete, čo sa s vami deje, najmä ak ste žena, môžete si bolesť pomýliť s kŕčami, ktoré nás sprevádzaujú počas menštruácie. Podobne na tom bola aj Sherry.

„Bolesť bola tupá, preto som si ľahla s termoforom, ale postupne sa z toho stala bolesť neznesiteľná. Išla som gynekológiu, no sestrička ma poslala na pohotovosť,“ dodala Sherry.

Ani chrípka to nie je

Bolesť brucha nie je jediným sprievodným znakom zápalu. Pridružiť sa môže zimnica, horúčka, takže niekto si zápal môže pomýliť s nastupujúcou chrípkou. Väčšina pacientov ale končí na chirurgii, hoci si myslela, že to doma vyleží.

Max, ďalší z pacientov zase popisoval svoje sprievodné javy.

„Mala som zápchu, cítila som tlak, ktorý som chcela pustiť von, ale nemohla som. Mala som kŕče, myslela som si, že som niečo zjedla, no nakoniec som šla na kliniku, pretože som si myslela, že to môže byť problém so žalúdkom,“ dodala Max.

Obdobné problémy mala aj Dara z Floridy.

„Cítila som, že žalúdok je nafúknutý, ako keď vypijem veľa nasýtenej limonády,“ povedala Dara.

Bolesť pocítila vždy, keď vzala svoje deti do náručia, stále si však myslela, že je to žalúdkom. Počas dňa sa bolesť stupňovala a strach tiež. Nakoniec predsa len zašla za lekárom a ten jej okamžite diagnostikoval zápal slepého čreva.

Čítajte tiež: Môže vám sprasknúť mechúr, ak zadržiavate moč?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9