Kuriózna ročná výzva: Tento muž nebude konzumovať nič iné iba túto potravinu!

Viete si predstaviť, že by ste rok jedli iba zemiaky?
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-04 12:15:00

Vo svete vzniklo už veľa šialených stávok, ľudia už jedli hocičo a vydržali. Rôzne výzvy, ktoré ak splníte, určite vám bude lepšie. Andrew Taylor sa s nikým nestavil o nič, jednoducho chcel niečo zmeniť. Zmenil teda jedálniček.

A spravil tak vskutku kurióznym spôsobom. Zo svojej stravy vylúčil všetko okrem zemiakov. A po dobu 365 dní nebude jesť nič iné – iba zemiaky. Začal prvého januára 2016, takže má pred sebou ešte dlhú cestu.

Rozhodol sa prehodnotiť svoj vzťah k jedlu

„Ak ste drogovo alebo na alkohole závislí, najlepšia vec, ktorú môžete spraviť je, že prestanete užívať drogy alebo alkohol,“ povedal Andrew Taylor.

Ani on nemohol prestať jesť, tak začal premýšľať nad tým, ako by túto „závislosť“ mohol premôcť. 

Po rôznych výskumoch, ktoré spravil, aby zistil, ako to funguje, sa rozhodoval medzi ročným jedením manga, banánov alebo už spomínaných zemiakov. Nakoniec sa rozhodol pre zemiaky, nakoľko sú nutrične bohatšie a pri tom lacné, takže jeho peňaženka neutrpí.

Na začiatku experimentu potvrdzoval, že všetko to, čo robí, robí výlučne pre seba a pre nikoho iného. Chcel zlepšiť nie len svoju kondíciu ale aj trávenie, pretože to ho trápilo najviac.

Zemiaky na rôzne spôsoby

Andrew zemiaky varí, pečie, robí z nich kašu, a ak už musí byť príprava na oleji, používa rastlinné mlieko a pre chuť pridáva korenie. Pod vedením nutričného poradcu pridal do jedálnička aj sladké zemiaky.

Svoj život a skúsenosti dokumentuje aj na videách, nehovoriac o najznámejšej sociálnej sieti.

„Myslel som si, že si ľudia zo mňa budú robiť srandu, ale teraz sú naozaj oporou,“ povedal Andrew.

Na svete ale nie je jediný, kto si takúto „výzvu“ prijal za svoju. V Amerike to skúšal Chris Voigt, ktorý jedol 20 zemiakov denne počas 60 dní. Schudol takmer 10 kilogramov. Andrew je na tom podobne. Za mesiac aj pár dní schudol takmer 10 kilogramov.

Skepticky sa na to pozerajú dietetológovia

Podľa nich to nie je najlepší nápad. Zo zemiakov síce dostanete živiny, no nie všetky (potrebné) môžete dostať iba z jednej potraviny. 

„Ľudom odporúčame nezameriavať sa na  istý druh jedla alebo skupinu jedál,“ odporučila Charlene Grosse, hovorkyňa Dietitans Association of Australia.

Zemiaky môžu byť súčasťou jedálnička, no mala by byť zaradená ako súčasť do diéty. Do tela sa nedostávajú potrebné mastné kyseliny ani omega 3 kyseliny a ani proteíny.

Charlene Grosse tiež podotkla, že zemiaky nie sú zdrojom proteínov a ich konzumácia (dlhodobá)  môže ovplyvniť silu svalstva a proces zotavovania.  

Prečo sa Andrew rozhodol pre tento krok?

 

Fotogaléria

2016-02-04 12:15:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: news.com.au, thenewdaily.com.au, au.news.yahoo.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia