Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nástraha na kúpalisku, s ktorou ste nepočítali: neskončite ako vodník!

Nie len chlór môže zato, že vaše vlasy zmenia farbu. Problémom sú iné látky, ktoré udržujú vodu čistú.
Nie len chlór môže zato, že vaše vlasy zmenia farbu. Problémom sú iné látky, ktoré udržujú vodu čistú. (Zdroj: Thinkstock.com)

Letná sezóna sa na niektorých kúpaliskách už začala, počasie opaľovaniu a kúpaniu praje. Okrem pravidelného a dôkladného používania opaľovacích krémov by sme sa mali starať aj o svoje vlasy. Stalo sa vám niekedy, že vaše vlasy utrpeli v chlórovej vode?

 

Horšie ako tmavovlásky sú na tom blondíny. Môže sa stať, že blonďavá hriva zmení farbu na zelenú. Hororová scéna ako sa patrí. Hľadali by ste za tých chlór? Tak to sa mýlite! Za „zozelenanie“ našich vlasov môžu iné látky, ktoré sa do vôd kúpalísk pridávajú, aby vodu udržali čistú. Škodcom je síran meďnatý! Po našom modrá skalica.

Kde vám zozelenenie hrozí?

Okrem kúpalísk, na ktorých sa teraz budeme zdržovať stále radšej, môžeme k neželanej zmene farby prísť aj doma. A je jedno, či bývate v starom byte alebo v novostavbe. V starých domov je potenciálne nebezpečenstvo uložené v potrubí aj niekoľko rokov. V novostavbách zase nemusí byť nové potrubie dostatočne čisté. Nebezpečenstvo číha takmer na každom rohu.  

Prvým prípadom, kedy sa o zmene farby vlasov začalo častejšie hovoriť, bola zmena farby vlasov len 15 ročného dievčatka!

Stať sa to môže iba farbeným vlasom? Omyl!

Ak sa pýtate, ako je možné, že vlas dokáže iba pomocou vody zmeniť farbu, verte, že tento proces je pomerne jednoduchý. Meď sa totiž naviaže na proteín vlasu a tak dokáže zmeniť jeho farbu.

Najviac viditeľné sú tieto zmeny na blond vlasoch, nevyhnú sa tomu ani tmavšie hrivy. Ich jedinou záchranou je fakt, že túto zmenu spozorovať len ťažko.Výnimkou nie sú nefarbené vlasy. Stáva sa to totiž aj prirodzeným vlasom, ktoré nie sú mesačne vystavované farbeniu a pôsobeniu peroxidu.

Štúdia z roku 1979 však poukazuje na fakt, že práve vlasy ošetrované peroxidom či tie poškodené slnkom dokážu „nasávať“ meď viac ako ošetrované a zdravé vlasy. 

Ako sa chrániť?

Odborníci odporúčajú tri jednoduché spôsoby:

  • Vlasy si pred vstupom do vody namočiť
  • Pred samotným kúpaním sa naniesť na vlasy kondicionér, zmyť ho a tak sa ísť kúpať, alebo sa kúpte v plávacej čiapke
  • Existuje dokonca špeciálny krém navrhnutý pre olympijských športovcov, ktorý obsahuje opaľovací krém, ktorý chráni vlasy pred UV žiarením (nevieme s určitosťou povedať, či práve tento krém dostať aj u nás, avšak internet je plný prípravkov chrániacich pred slnečným žiarením)
  • Dnes už na trhu dostať niekoľko prípravkov na ochranu vlasov, nie všetky vás však sto percentne ochránia pred zozelenením

Stalo sa...už sa neodstane

Hlavne netreba panikáriť. Ak vám vlasy zozeleneli, určite na svete nie ste prvý ani posledný človek. Čo robiť v takomto prípade?

Existuje niekoľko domácich receptov. Vyskúšať môžete kečup, červené farbivo údajne zelenú neutralizuje. Rôzne fóra sú plné osvedčených receptov, medzi nimi napríklad koncentrát kyseliny citrónovej či šampóny rôznych značiek.

Ideálne však bude kontaktovať svoju kaderníčku a s ňou sa odborne dohodnúť na ďalšom postupe. Niekedy je lepšie mať zelené vlasy a môcť ich ošetriť ako nemať žiadne, pretože sme ich "nápravu" podcenili.

Čítajte tiež: Máte pretekajúce boky ala muffin? Pravé dôvody, prečo v lete priberáme!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9