Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čelíme množstvu informácií o potravinách: Ako sa v tom vyznať?

Obchody ponúkajú množstvo kvalitných i nekvalitných potravín s rôznymi cenami.
Obchody ponúkajú množstvo kvalitných i nekvalitných potravín s rôznymi cenami. (Zdroj: SITA)

Moja kamarátka mi položila jednu otázku. Či si naozaj myslím, že ľudom záleží na tom, aby sa stravovali a žili zdravšie a či má vôbec zmysel písať články o tom, ako sa správne stravovať a aký by sme mali dodržiavať životný štýl.

A opäť sme pritom istom, že každému z nás vyhovuje niečo iné.

Čelíme obrovskému problému

Ale niečo nás predsa len musí spájať. V našich zemepisných šírkach a podľa genetického kódu, ktorý sa prenáša z pokolenia na pokolenie, nie je možné, aby sme odrazu zanevreli na svoje stravovacie návyky a zmenili sa od základov. Sám som toho príkladom a každé ráno bojujem s otázkou, čo si mám dať na raňajky. Je to zdravé alebo nezdravé? Snažím sa vyznať v spleti dobrých rád a dennodenne čelím obrovskému problému. Pozorujem na sebe, že čím viac sa v tom hrabem, tým viac sa cítim horšie a koľkokrát mi to ani nechutí.

V rôznych blogoch sa dočítame, že potraviny obsahujú rôzne prídavky, ktoré predlžujú ich trvanlivosť. Taktiež sa používajú na výrobu gumy alebo sa pridávajú do betónu, z rádia vám cestou do práce poskytnú informáciu o amerických vedcoch, ktorí zistili, že antioxidanty napomáhajú rakovinovým bunkám a tým sa znižuje účinok akejkoľvek liečby alebo je  tu revolučný produkt, vďaka ktorému pokoríme svoje kypré krivky a do mesiaca sme štíhli, ako lane.

Každý deň na nás vplýva obrovské množstvo informácií a my podľa svojej nálady sa s tým dokážeme alebo nedokážeme vyrovnať. Veľakrát sa dokonca stotožňujeme s osudmi iných a to nám často uberá na dobrej nálade. Mali by sme sa viac tešiť, byť viac spokojní.

Nesústredíme sa

Dnes som napríklad varil polievku. Bola veľmi jednoduchá, varil som ju už aj pred tým a ani sa nedá na nej čo pokaziť, no nepodarila sa mi. Keď som sa spätne zamyslel, zistil som, že som ju nevaril s tým nadšením ako inokedy, že som ju ani poriadne nedochucoval počas varenia. Až večer  som si uvedomil, že som pri tom varení bol myšlienkami niekde úplne inde a výsledok bol, aký bol. A takto niekedy prežijeme celý deň. Jednoducho sa nesústredíme!

Opakujeme po iných krajinách

Život našich predkov bol síce ťažký, ale plný hodnôt, ktorými sa riadili, no v dnešnej dobe sa tieto hodnoty pomaly, ale isto vytrácajú. Strácame ideály a nechávame sa uberať prúdom marketingu. Opičíme sa po iných krajinách, lebo tak nám to bolo povedané, no najväčší paradox na tom všetkom je to, že tie ostatné krajiny si vážia svoje zvyky a hodnoty a na tom zakladajú. Tak potom o čom to celé je?

Je správne riadiť sa cenou?

Kto z nás kupuje nekvalitné výrobky, keď z každej strany do nás hučia, aké sú zdraviu škodlivé? No niekto ich kupovať musí, pokiaľ sú stále v ponuke, inak by zmizli z políc v obchodoch a supermarketoch.

Cena je faktor, ktorý vo veľa prípadoch určuje, čo si nakoniec kúpime. Ale je to naozaj správne, riadiť sa cenou? Nie je málo niekedy viac? Nie je napokon výhodnejšie kúpiť si kvalitný produkt za viac peňazí, ktorý  nám prinesie ďaleko väčší pôžitok alebo kúpiť mačku vo vreci za málo peňazí? Otázka je, chceme to vôbec zmeniť?

Teším sa na Vaše príspevky. S pozdravom Peter Gabriel.

Prečítajte si na Vyšetrení ďalší príspevok od Petra Gabriela, ktorý je obchodným zástupcom a poradcom pre dovoz potravín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9