Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľudské TELO je večnou záhadou: OBJAV nového neprebádaného SVALU, kde ho máme?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nikto to nečakal, no kniha anatómie sa bude zrejme opäť prepisovať. Vedci totiž objavili úplne novú časť tela. Tá sa nachádza v oblasti čeľuste!

Ako sa píše na iflscience.com, novoobjavený sval sa nachádza v dolnej časti čeľuste a zohráva zásadnú úlohu pri žuvaní. Vedci sa o ňom prvýkrát zmienili v časopise Annals of Anatomy. Našli ho hlboko v žuvacom svale, jednom z najvýraznejších čeľustných svalov, medzi zadnou časťou lícnych kostí a spodnou čeľusťou.

Čítajte tiež: Pohľad na TVÁR môže spustiť ALARM: Výstražné ZNAMENIE srdcových problémov na tejto ČASTI!

Stabilizuje dolnú čeľusť

Netušíte, kde sa žuvacie svaly nachádzajú? Nahmatáte ich jednoducho. Stačí, ak si pri žuvaní položíte prsty na zadnú stranu líca. Vedci doteraz predpokladali, že pozostávajú len z dvoch vrstiev jednej hlbokej a druhej povrchovej. Niektorí odborníci však hovorili aj o tajomnej super hlbokej tretej vrstve.

 „Vzhľadom na tieto protichodné popisy sme chceli znova komplexne preskúmať štruktúru žuvacieho svalu," uviedol profesor Jens Christoph Türp z Univerzitného centra zubného lekárstva v Bazileji.

Podľa neho je táto tretia hlboká časť jasne odlíšiteľná od dvoch známych vrstiev hlavne tým, ako funguje. 

Ľudské TELO je večnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nová vrstva svalu sa totiž podieľa na stabilizácii dolnej čeľuste,“ konštatovala doktorka Szilvie Mezeyová z Katedry biochémie na Bazilejskej univerzite. 

Po tom, ako študovala usporiadanie svalových vlákien, verí, že je to jediná časť žuvacieho stroja, ktorá ťahá spodnú čeľusť dozadu.

Vedecký tím skúmal 12 ľudských hláv konzervovaných vo formaldehyde. Okrem toho vykonali magnetickú rezonanciu a CT skeny na ďalších šestnástich mŕtvych telách a porovnali ich s CT snímkami živých ľudí. Skeny ukázali, že tretia vrstva žuvacieho svalu naozaj existuje. Vedci teraz navrhujú, aby novoobjavená časť ľudského tela dostala pomenovanie Musculus masseter pars coronidea – keďže sa pripája k svalovej časti dolnej čeľuste.

Prínosné aj pre stomatológiu

Tento objav podľa doktora Türpa nezohráva významnú úlohu iba v anatómii. Ako uviedol, presná znalosť žuvacieho svalu môže pomôcť stomatochirurgom pri operáciách dolnej čeľuste.

 „Aj keď všetci predpokladajú, že anatomický výskum nebol za posledných 100 rokov nejako významný, náš objav je podobný tomu, ako keby zoológovia objavili nový druh stavovcov,“ dodal Türp na záver.

Viac o téme: ZdravieSvalyĽudské teloČeľusť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9