Prečo sa TVÁR stáva menej SYMETRICKOU? Toto robí pribúdajúci VEK s našimi črtami

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-05 06:00:00

Pozrite sa na novonarodené bábätko, ktorého rozkošná tvárička pôsobí takmer úplne symetricky. Nebude to tak však navždy. Vekom sa na nej tvoria vrásky, začína ovísať koža a dokonca sa objavujú menšie či väčšie jazvičky.

Výskumy ukazujú, že vplyv starnutia sa neobmedzuje iba na vrásky a jemné línie, ale naša tvár sa s pribúdajúcim vekom reálne mení. Je skôr výnimočné, ak by sa u niekoho určitý stupeň asymetrie neobjavil, píše sa na livescience.com

Čítajte tiež: RÝCHLOSŤ nástupu ÚČINKU prekvapuje: NÁPOJ, ktorý ZNÍŽI cukor v krvi už do 30 minút!

„Medzi vekom a asymetriou existuje pomerne lineárny vzťah," hovorí odborná asistentka chirurgie z fakultnej nemocnice na Harvardskej lekárskej fakulte v Massachusetts Helena Talor, ktorá zbiera údaje na zlepšenie postupov v plastickej chirurgii.

Čo sa týka pohlavia a rasy, toto na rozdiel od veku nijako s asymetriou nekoreluje.

Každá strana tváre „si žije svojím životom“

„Je to pravdepodobne preto, že sily, ktoré pôsobia na tvár v priebehu času, to nerobia rovnako,“ vysvetľuje asymetriu Taylorová. „Napríklad len preto, že sa vám koža začne prepadávať na jednej strane tváre, neznamená to, že sa to deje presne rovnakým tempom aj na druhej strane,“ pripomína. 

To, ako sa tvar tváre počas rokov mení, je pre náš bežný život v princípe nepodstatné i keď výraznejšia asymetria robí tvár menej atraktívnou. Pre plastických chirurgov sú však zistenia o tom, akým spôsobom tvár starne a stáva sa asymetrickou, veľmi dôležité.

"Existuje množstvo porúch, ako je napríklad rázštep pery, ktoré vyžadujú viacnásobné operácie počas dlhého časového obdobia," hovorí Taylorová.

Nečakajte teda, že vaša tvár bude vyzerať aj v päťdesiatke rovnako symetricky ako tvár dieťaťa a vedzte, že ak nájdete niekoľko tvárových asymetrií, ste na tom úplne rovnako ako drvivá väčšina ľudí okolo vás.

Zistite, či máte symetrickú tvár

Symetrická tvár sa, samozrejme, považuje za atraktívnejšiu. Ak chcete zistiť, či tá vaša je symetrická alebo naopak, prejavuje sa na nej výraznejšia asymetria, postavte sa pred zrkadlo alebo si urobte fotku tváre – jednu s úsmevom a druhú s uvoľneným výrazom.

Všímajte si na tvári toto:

  • Majú vaše oči rovnakú veľkosť?
  • Máte obočie v rovnakej výške nad očami?
  • Ovísa vám niektoré viečko viac?
  • Máte rovnako veľké nosné dierky?
  • Majú obidve strany pier rovnakú veľkosť?
  • Sú kútiky v rovnakej výške?
  • Sú líca napohľad veľmi podobné (majú rovnaký objem?
  • Máte na niektorej strane tvár výraznejšie vrásky?

Čo pomôže? 

Ak ste v zrelom veku, pravdepodobne ste si nejaké tie asymetrie všimli. Dokonale symetrickú tvár už vám nikto nevyčaruje, no zmenou životného štýlu môžete tvári pomôcť – prestaňte fajčiť, trávte veľa času na čerstvom vzduchu, dostatočne sa hydratujte a spávajte na chrbte, aby jedna strana tváre nebola dlhodobo v noci vystavená tlaku na vankúš. Výborné výsledky sa dajú dosiahnuť aj tvárovou gymnastikou či tvárovou jogou.

Fotogaléria


Tagy:
tvár vrásky

2021-10-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia