VIBRÁTORY pre potreby LEKÁROV? MÝTUS o sexuálnej pomôcke, ktorý vás môže ZMIASŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-05 14:30:00

Na internete, v médiách a dokonca aj vo filmoch je často zdieľaná informácia, že vibrátor bol pred storočiami široko používaný alebo dokonca vynájdený ako prostriedok na liečbu „hystérie“ u žien. Išlo vraj o pomôcku pre zaneprázdnených lekárov, ktorí už nestíhali sami zbavovať pacientky tohto stavu.

V 19. a 20. storočí bola „hystéria“ lekárskou diagnózou aplikovanou na ženy v najrôznejších podmienkach, od úzkosti a nespavosti až po halucinácie a neplodnosť. Príznaky - od miernych až po príznaky, ktoré si vyžadovali vážnu lekársku starostlivosť, ako sú kŕče, ochrnutie a mozgové lézie - sa často vyskytovali pod touto všeobecnou nálepkou, ktorá sa väčšinou vzťahovala iba na ženy.

Čítajte tiež: Čistením ZUBOV si mnohí zbytočne spôsobujú zdravotné PROBLÉMY: S týmto už nadobro SKONCUJTE

Od manuálnej stimulácie k „technike“

Hovorí sa, že po celé storočia liečili lekári hystériu žien manuálnou stimuláciou k orgazmu. Podľa tohto príbehu lekári aplikovali na genitálie žien rastlinný olej a potom sa pustili do práce, ako pripomína portál iflscience.com. Keď žena dostala „záchvat“, čo bol vlastne orgazmus, znamenalo to, že ju zbavili nechcenej „hystérie“.

Problém nastal v tom, že „hystéria“ bola na vzostupe a lekári nemali čas na uspokojenie každej pacientky, ktorá prišla do ich ordinácie napríklad s úzkosťou. A tak, podľa všeobecne známeho mýtu, bol vynájdený vibrátor.

Príbeh o vzniku vibrátora je zaujímavý, no dôkaz nie je

Teória o vzniku vibrátora pochádza od historičky Rachel Mainesovej a spomína ju v knihe The Technology of Orgasm, publikovanej v roku 1998. Problém je v tom, že išlo iba o teóriu a neexistujú  žiadne skutočné dôkazy.

Vibrátor bol podľa Mainesovej technológiou šetriacou prácu, ktorá nahradila zabehnutú lekársku prax klitorisovej masáže. Tento argument sa opakoval takmer doslovne v desiatkach vedeckých prác, populárnych kníh a článkov, v hrách na Broadwayi," poukazuje sa v príspevku, publikovanom v časopise Journal of Positive Sexuality.

Pripomína sa v ňom, že Mainesová „v skutočnosti neuvádza jediný zdroj, ktorý otvorene popisuje použitie vibrátora na medicínsku masáž intímnych oblastí ženy.“ Mainesová aj sama zdôrazňuje, že iba predkladá teóriu. „Nikdy som netvrdila, že mám dôkaz, že to tak bolo,“ povedala pre The Atlantic. Nuž, určite je to však zaujímavá hypotéza o vzniku tejto sexuálnej pomôcky.

Fotogaléria


Tagy:
vibrátor

2021-06-05 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia