Bežný ZLOZVYK, ktorý sa vám môže vypomstiť: Prečo ŠPÁRADLO radšej nepoužívať!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-04 12:00:00

Každý už videl scénu vo filmoch, ako nejaký muž žul špáradlo. Ide o akýsi prejav „frajerstva“, no ak by ho prehltol, jeho imidž by šiel bokom. Telo by sa totiž poriadne potrápilo!

Hoci sa vám to zdá nemožné, skutočne sa to stáva. Niektorí zvyknú mávať špáradlo tak často v ústach, že dôjde k náhodnému prehltnutiu!

Čítajte tiež: Ako liečiť KORONAVÍRUS doma? ODBORNÍK radí, ako si pomôcť bez lekára!

Prepichlo mu črevá

Nedávno sa na Youtube objavilo video, ktoré vysvetľuje, čo sa stane, ak prehltnete špáradlo. Hovorí sa tam o príbehu 33-ročného muža, ktorého dva mesiace sužovali bolesti brucha. Pri návšteve lekára bolo mužovi v tele objavené špáradlo. Špicatý drevený predmet prepichol mužove črevá, čo viedlo k zjavnej bolesti a zápalu. Našťastie, po chirurgickom odstránení sa pacient úplne zotavil.

Ide o skutočne zdokumentovaný prípad v lekárskom časopise Medicine, ktorý nabáda k tomu, aby ste prestali žuť ten kúsok dreva. Existuje niekoľko ďalších prípadov špáradiel, ktoré spôsobili zdravotné problémy po náhodnom prehltnutí. 

Ďalší ohrození na živote

Napríklad u 45-ročnej ženy jej špáradlo po prehltnutí prepichlo hrdlo, čo viedlo k bolestiam čriev, horúčke, zvracaniu a nízkemu krvnému tlaku. Špáradlo sa nakoniec našlo v jej pečeni - obklopené hnisavým abscesom, ako sa píše na medicaldaily.com. Požitá zubná pasta dokonca otrávila jej krv, pričom baktérie, ktoré sa na špáradle hromadili, sa šírili krvou po jej tele. Aj v tomto prípade sa lekárom podarilo žene odstrániť drevený predmet z tela a žena sa potom liečila antibiotikami. Úplne sa zotavila. 

Požitie cudzích predmetov sa môže javiť ako detská hra, ale u dospelých je to vlastne celkom bežné. Hoci väčšina požitých predmetov nespôsobí žiadne komplikácie, video ukazuje, že prípady môžu byť tiež veľmi nebezpečné. Hrozí sepsa, teda otrava krvi a iné závažné infekcie a perforácie (prebodnutie). 

Kvôli jednému malému špáradlu bol ohrozený na živote len 18-ročný profesionálny športovec. Po prehltnutí mu predmet spravil dieru v hrubom čreve, čím baktérie infikovali jeho krv. Špáradlo mu tiež prerazilo tepnu, čo viedlo k život ohrozujúcemu krvácaniu, ktoré si vyžiadalo urgentný chirurgický zákrok, ako sa uvádza na livescience.com. Hoci to nakoniec dobre dopadlo, jeden malý predmt ho takmer pripravil o život. 

Pozor na jeho používanie

Vo videu sa odporúča navštíviť pohotovosť, ak si uvedomíte, že ste prehltli nejaký špicatý nejedlý predmet. Hoci je pravdepodobnejšie, že tenkú drevenú paličku použijete na vyčistenie miesta medzi zubami, treba byť aj v tomto prípade obozretný. Veľa ľudí používa špáradlá nevhodným spôsobom, pri ktorom si poškodzuje tkanivo ďasien. Aby ste mali ďasná zdravé, najistejšie je dodržiavať čistotu zubov kefkou, niťou a ústnou vodou.

Video, kde sa opisuje, čo sa môže stať po prehltnutí špáradla:

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia špáradlo

2020-11-04 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia