Malé ZMENY s veľkými účinkami: TRIKY, ako vyriešiť bežné situácie a uľahčiť si život!

2020-06-09 06:00:00

Dnes už nikto nepochybuje o tom, že myseľ má veľký vplyv na fyzické zdravie. Dokázala to aj veda. Naše telá a mysle sú úzko prepojené a je úžasné, ako môžeme mať pod kontrolou rôzne procesy.

Prinášame vám niekoľko užitočných rád, ako sa vysporiadať s rôznymi situáciami, ktoré sa dejú v živote každého z nás. Niekedy stačí naozaj maličkosť alebo zmena postupu a všetko pôjde zrazu ľahšie, píše portál brightside.me. Ak to nezafunguje na prvýkrát, neznamená to, že ide o hlúposť. Možno len treba dať tomu druhú šancu. Samozrejme, každý z nás je jedinečný a môže sa stať, že v niektorých situáciách nezareaguje naša telo či myseľ tak, ako u ďalších miliónov ľudí. Vo všeobecnosti však tieto „triky“ platia pre všetkých.

Čítajte tiež: Hlava plná ŠEDÍN: Pravý dôvod, PREČO ste si našli striebro vo vlasoch!

1. Ak chcete jesť menej, použite svoju nedominantnú ruku

Ak sa neviete ovládať a stále si dopriavate veľké jedlá, existuje skvelý spôsob, ako to zmeniť. Skúste jesť svojou nedominantnou rukou – praváci ľavou a naopak, ľaváci pravou. Vedci tvrdia, že táto malá zmena vám pomôže jesť menej!

2. Pri bolesti zubov si priložte na dlaň ľad

Môže to znieť neuveriteľne, ale výskum ukázal, že ľadová masáž tkaniva medzi palcom a ukazovákom ruky na tej strane, na ktorej pociťujete bolesť zubov, ju výrazne zníži.

3. Uložte sa na spánok hneď, ako sa doučíte

Experimenty ukázali, že to naozaj funguje. Ak zaspíte hneď po tom, keď sa doučíte, budete si to pamätať lepšie, než keď potom ešte zostanete hore. Takže, nechajte si učenie na večer pred zaspávaním a nebudete sa musieť s tým toľko trápiť.

4. Žuvačka pomáha pri koncentrácii

Žutie žuvačky na nás podľa vedcov vplýva tak, že sa dokážeme viac a na dlhšiu dobu sústrediť na komplikovanejšie úlohy vyžadujúce nepretržitú koncentráciu.

5. Ceruzka v ústach môže zlepšiť náladu

Ak ste v strese alebo máte zlú náladu, určite to vyskúšajte. Psychologický výskum ukázal, že držanie ceruzky alebo nejakej inej paličky v ústach spôsobom, ktorý vytvára na perách úsmev, ľudí robí skutočne šťastnejšími.

6. Pred skúškou spíšte svoje emócie na papier, budete výkonnejší

Vedci z Chicagskej univerzity tvrdia, že táto jednoduchá pomôcka skutočne funguje. Ak chcete dostať dobrú známku alebo hodnotenie, jednoducho napíšte o svojej úzkosti a obavách na papier.

7. Ak chcete lepšie počuť, nastavte pravé ucho

Táto rada samozrejme nebude fungovať u tých ľudí, ktorí nemajú pravé ucho v poriadku. Ostatným by však mala pomôcť. Každodenný hluk v pozadí a rôzne šumy skutočne ovplyvňujú našu schopnosť úplne dobre porozumieť tomu, čo počujeme. Jedna zo štúdií hovorí, že deti aj dospelí lepšie počujú pravým uchom. To by sme teda mali nastaviť smerom k tomu, kto nám rozpráva. 

8. Porazte tzv. jet lag reguláciou času jedla

Každý, kto cestoval lietadlom do vzdialenej krajiny a prekonal tak nejaké to časové pásmo, má skúsenosť s jet lag alebo po slovensky pásmovou chorobou. Prieskumy však naznačujú spôsob, ako sa jej vyhnúť - stačí regulovať čas jedla bez ohľadu na časové pásmo, do ktorého cestujete a ako vždy jesť každý deň v rovnakom čase.

9. Rozdeľte si veľké projekty na menšie časti, budete produktívnejší

Odborníci tvrdia, že každá úloha sa dá ľahšie zvládnuť, ak si ju rozdelíme na menšie kúsky. Treba si premyslieť logické poradie dokončenia jednotlivých častí a vytvoriť i časovú os na ich splnenie.

10. Začnite deň s najťažšou úlohou, ktorá vás čaká

Je dokázané, že máme sklon začať deň ľahšími a príjemnejšími úlohami, to však nepriaznivo ovplyvňuje našu produktivitu. Nová štúdia prišla so záverom, že by to malo byť práve naopak. Najskôr si urobiť alebo splniť tú najťažšiu úlohu a naša výkonnosť počas dňa bude lepšia.

Fotogaléria


Tagy:
triky zdravie

2020-06-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia