Keď obavy o chorobu vystrieda hanba: Mužovi záhadne zmodreli nohy, toto bolo za tým!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-17 18:00:00

Kto z nás si aspoň raz v živote nevygooglil príznaky nejakej choroby a nediagnostikoval si ten najhorší možný zdravotný stav, aký prichádza do úvahy? Samozrejme, ešte pred tým, než sme navštívili doktora. To isté sa stalo aj mladému mužovi Markovi Shrayberovi. Ten sa so svojím príbehom podelil na sociálnej sieti.

Po tom, ako si všimol, že jeho nohy majú modrý nádych, okamžite začal študovať na internete príznaky, aby zistil, o čo môže ísť. Po chvíli si bol viac ako istý, že trpí hlbokou žilovou trombózou a jeho stav je naozaj vážny. Ak by sa to potvrdilo, mohlo mu ísť reálne o život. 

Čítajte tiež: Tradičné slovenské jedlo inak, ako ste zvyknutí: RECEPT na vylepšené bryndzové halušky bez múky!

Veľké zahanbenie pred očami lekárov

Žilová trombóza totiž znamená vytvorenie krvnej zrazeniny, ktorá obmedzuje prietok krvi alebo ho úplne uzavrie. Keď sa časť zrazeniny uvoľní a odplaví cez pravú srdcovú komoru do pľúcnej tepny, môže prísť k pľúcnej embólii, teda upchatiu časti pľúcneho obehu, výsledkom čoho je neraz smrť.  Jedným z príznakov je práve modrofialové sfarbenie časti dolnej končatiny. Mark, ktorému zmodreli obidve nohy, nečakal a rozhodol sa hneď bežať na pohotovosť. Podľa Mirror Online však jeho cesta do nemocnice skončila s veľkými rozpakmi a červeňou v tvári.

„Išiel som na pohotovosť, lebo moje nohy zmodreli a podľa WebMD (americká databáza ochorení) ide o hlbokú žilovú trombózu“, opísal.

Lekári veľmi rýchlo zistili, že o žiadnu smrteľnú diagnózu nejde a Markov život ohrozujúci stav sa nepotvrdil. Na pohotovosti mu vysvetlili, že nové rifle treba pred tým, než si ich prvýkrát oblečie, vyprať. Príčinou jeho modrých nôh boli totiž práve džínsy, ktoré ich zafarbili. 

„V tej chvíli som chcel byť okamžite popravený,“ opísal trápny okamih, keď zistil dôvod svojich podivných príznakov. 

Aj iní zažili niečo podobné

Kým niektorí ľudia sa na Markovom príbehu pobavili, iní priznali, že mali podobnú skúsenosť.

Prešla som fázou, keď som sa vážne obávala že mám nádor na mozgu alebo niečo podobné, lebo všetko, čo som zjedla - vrátane takých vecí, ako cestoviny s paradajkovou omáčkou - chutilo ako mäta pieporná. Nakoniec som si uvedomila, že do všetkých hrncov a panvíc sa mi vyliala fľaša extraktu mäty piepornej,“ napísala užívateľka pod skratkou SLHDC. „Pripomína mi to obdobie, keď som svojho polročného syna chcela zobrať na pohotovosť, lebo mal purpurovú nohu. Ukázalo sa, že dôvodom neboli žiadne zdravotné problémy. Len mi v jasliach zabudli povedať, že v ten deň maľovali deťom chodidlá a vyrábali ich odtlačky,“ napísala ďalšia užívateľka. 

Tieto príbehy len potvrdzujú skutočnosť, že diagnostikovanie ochorení by sme mali nechať na odborníkov a nespoliehať sa na „doktora Googla“.

Fotogaléria


Tagy:
choroba diagnóza príznaky

2020-02-17 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia