Zistenie, ktoré otrasie vašimi zvykmi: Experiment vyvrátil najväčší kávový mýtus!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-13 06:00:00

Desiatky rokov sme vraj žili v omyle. Koľkokrát ste už počuli, že by ste kávu nemali piť večer a už vôbec nie pred spaním? Argumentom sú povzbudzujúce účinky kofeínu, ktorému káva vďačí za svoju silu. Vedci však tvrdia, že je všetko inak.

Podľa amerických vedcov z Florida Atlantic University a Harvard Medical School si kávu či čaj môžete pokojne dopriať aj večer - bez toho, aby došlo k narušeniu spánku. Na prvé počutie to znie neuveriteľne, ale vedci k tomuto zisteniu dospeli prostredníctvom experimentu, do ktorého zapojili  785 dobrovoľníkov. Účastníci museli približne rok a pol každý deň zaznamenať, čo počas dňa vrátane večera vypili, alebo či a koľko cigariet fajčili. Výskumníci súčasne monitorovali kvalitu a priebeh ich spánku pomocou aktigrafie.

Čítajte viac: Ku každej šálke kávy pohárik vody: Zbytočný zvyk alebo prvá pomoc pre organizmus?

Paradoxne, kofeín kvalitu spánku narušil len minimálne, píše Independent.co.uk. To sa však nedalo povedať o alkohole a nikotíne, ktorý dobrovoľníkom spánok skrátil v priemere o 42 minút.

Podrobnosti o výskume vedci zverejnili v odbornom magazíne Sleep. Ak chcete mať ľahšie usínanie, odborníci radia vyhýbať sa alkoholu a najmä cigaretám zhruba štyri hodiny pred spaním. Z experimentu totiž vyplynulo, že najväčším narušiteľom spánku bol nikotín.

U citlivejších ľudí môže spôsobiť nespavosť aj večerná dávka kofeínu, ostatní si ju však do štyroch hodín pred spaním bez obáv môžu dopriať. Načasovanie jej pitia závisí od individuálnej znášanlivosti organizmu.

Fotogaléria


Tagy:
nespavosť kofeín káva pred spaním

2019-08-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia