Mávate erotické sny? Vysvetlenie vedcov vám napovie, čo môžu znamenať

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-21 06:00:00

Sny sú vraj oknom do našich podvedomých túžob. Čo teda znamenajú v prípade, že ste mali vzrušujúci sen o niekom, o kom by sa vám snívať nemalo? Vedec Michael Schredl z univerzity v nemeckom Freiburgu, ktorý sa venuje výskumu spánku, zistil, že ženy majú erotické sny častejšie ako kedykoľvek v minulosti.

V spoločnosti panuje predstava, že erotické sny sa snívajú najmä mužov. Vedci však tento predsudok vyvracajú a tvrdia, že erotika môže okoreniť aj spánok žien, píše britský denník The Guardian.

Čítajte viac: Nepodceňujte tieto PRÍZNAKY: Porucha spánku môže byť skorým signálom ochorenia mozgu

V novej štúdii uverejnenej v časopise Psychology & Sexuality profesor Schredl uvádza, že priemerný podiel erotických snov u 2 097 dospelých účastníkov prieskumu bol 18 percent. Mladí ľudia mali viac erotických snov ako starší. Vedci predpokladajú, že ani ženy vďaka feminizmu už nemusia svoje sexuálne sny tajiť.

O čom snívajú ženy?

Profesor psychológie na univerzite vo Swansea Mark Blagrove ale hovorí, že retrospektívne prieskumy - tie, v ktorých ľudia len spomínajú na svoje sny a nevedú si záznamy - by mali byť posudzované s rezervou. V štúdii bádateľa Antonia Zadra z Montrealskej univerzity z roku 2007 bol totiž podiel erotických snov u mužov i žien osem percent, pričom ankety sa zúčastnilo 3 500 ľudí. Ženy viac snívali o bývalých alebo súčasných partneroch, muži o rôznych sexuálnych partneroch.

Blagrove na základe svojej doterajšej práce očakával, že podiel erotických snov bude vyšší ako osem percent. „Ľudia majú tendenciu snívať o tom, čo sa dotýka ich emócií. A preto by sa dalo predpokladať, že sexuálneho obsahu bude viac,“ dodal vedec.

Napätie alebo problémy z denného života do snov väčšinou prenikajú tiež. Ak má niekto spokojný sexuálny život, nemusí mať erotické sny vôbec, „pretože v tomto ohľade nemá žiadne starosti alebo nepociťuje napätie“. Podľa Blagrovea sa však iba 15 percent snov týka denných udalostí alebo problémov.

Sen ako nevinný výplod fantázie?

Výskum Dylana Seltermana z Marylandskej univerzity z roku 2014 sa zaoberal tým, ako sny - a predovšetkým tie o nevere - ovplyvňujú nasledujúci deň správanie snívajúceho voči partnerovi. Blagrove ale považuje za zaujímavé skôr aktivity, ktoré účastníci štúdie vykonávali predošlý deň. „Nič nenasvedčovalo tomu, že ich sny budú mať erotický obsah. To znamená, že erotické sny nemajú priamu súvislosť s dianím alebo starosťami predchádzajúceho dňa.“

Znamená to, že erotické sny nemajú žiadny význam? „Z tejto štúdie podľa mňa vyplýva, že to nie je také jednoduché. Erotické sny môžu byť náhodné a takisto tak môžu byť odrazom významných udalostí alebo prežívaného stresu. Pre jedincov naozaj môžu niečo znamenať,“ uviedol Blagrove. Ľudia dokonca môžu snívať aj o politike – ako zistil Schredl, štyri percentá ľudí ju z hlavy nepustia ani počas spánku.  

Fotogaléria


Tagy:
spánok erotické sny

2019-09-21 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia