Mýtus alebo bežná reakcia? Odborník prezradil, či kovový príbor naozaj likviduje vitamíny

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-19 06:00:00

Používate radšej keramický príbor namiesto kovového? Niektorí ľudia veria, že keď sa kovový príbor dostane do kontaktu s potravinami, likviduje v nich živiny. Aká je pravda? Na to sme sa spýtali profesora Jána Šajbidora z Ústavu biotechnológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Krájanie ovocia alebo zeleniny kovovým nožom je pre niektorých ľudí tabu. Sú presvedčení, že kovový predmet v styku s potravinou môže likvidovať výživné látky, napríklad vitamín C. Takisto sa vyhýbajú miešaniu horúceho čaju lyžičkou, ak nie je keramická.

Čítajte viac: Zabudnite na rozšírený mýtus o pití alkoholu! Čo sa stane, keď začnete najprv pivom?

Podľa profesora Jána Šajbidora, „môžu stopy kovov degradovať obsah vitamínu C, pričom najviac pôsobia ióny medi, potom železa a nakoniec zinku. Teplo tento proces podporuje. Chrómniklová oceľ, ktorá sa na kvalitné príbory používa, do prostredia uvoľňuje ióny len minimálne, takže obsah vitamínu C sa prakticky nemení. Čím je však príbor nekvalitnejší, tým je riziko väčšie.“

Príboru z hliníka sa radšej vyhnite

Odborník súčasne dopĺňa, že v záujme prevencie je lepšie vyhýbať sa hliníkovému príboru či nádobám z tohto kovu. Hoci sa tretí najrozšírenejší prvok zemskej kôry bežne vyskytuje v životnom prostredí, v potravinách aj vode, prípustný týždenný príjem stanovený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) je 1 miligram hliníka na kilogram telesnej hmotnosti u dospelej osoby s hmotnosťou 60 kíl. „Ak dôjde k významnému prekročeniu tejto hodnoty, môže nastať intoxikácia, ktorá sa pri dlhodobej expozícii prejavuje špecifickou encefalopatiou so syndrómom demencie. Nie je však totožná s patofyziológiou demencie Alzheimerovho typu,“ spresnil biochemik.

Podľa slov profesora Šajbidora sa karcinogénny účinok hliníka nepodarilo preukázať, odborníci sa však zhodujú, že je lepšie používať príbor z chrómniklovej ocele namiesto hliníkového.

Fotogaléria


Tagy:
vitamín C horúci čaj kovový príbor kovová lyžička

2019-07-19 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia