Prelomili tajomstvo úspechu elitných športovcov? Odpoveď prezradili ich črevá!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-11 06:00:00

Nad fyzickým výkonom atlétov žasnú milióny fanúšikov. Najlepší športovci sveta však rovnako fascinujú aj vedcov, ktorí vytrvalo hľadajú „tajnú prísadu“ ich úspechu. Vymykajú sa z priemeru génmi a dobrým svalstvom? Drinou? Silnou motiváciou? Vedci tvrdia, že elitných atlétov spája ešte niečo navyše – baktérie.

Vedci zistili, že olympionici a špičkoví maratónci majú v črevách po pretekoch zvýšené množstvo baktérií rodu Veillonella. Výskumníci preto urobili zaujímavý pokus. Veillonely umelo pridávali do stravy niektorým pokusným myšiam a sledovali, ako sa zmení ich správanie v porovnaní s ostatnými zvieratami. Ukázalo sa, že myši, ktoré mali v strave baktérie športovcov, dosahovali v priemere o 13 percent lepší výkon v behu.

Čítajte viac: Spiaci zápal v močovom mechúre: Fantóm, ktorý v tele ticho čaká na svoju ďalšiu šancu

Ako uvádza CNN, črevný mikrobióm každého človeka má individuálne zloženie a skladá sa z nepredstaviteľného množstva baktérií. Organizmu pomáhajú rozkladať komplexné sacharidy a škroby, a súčasne produkovať vitamíny a hormóny. Výskumníci si myslia, že niektoré z bakteriálnych rodov by mohli ovplyvňovať aj výkonnosť.

Experti predpokladajú, že Veillonela úraduje pri tvorbe kyseliny mliečnej vo svaloch po veľkom fyzickom výkone. Kým väčšina ľudí tento efekt pociťuje ako tzv. svalovicu, bolesť svalstva a únavu, u elitných športovcov by vďaka špeciálnym baktériám svalová horúčka mohla mať miernejší priebeh, pretože baktérie rodu Veilonella kyselinu mliečnu rozkladajú.

V prípade, že by sa hypotéza potvrdila, otvára sa otázka, či by pomocou užívania probiotík s obsahom Veilonelly bolo možné dosiahnuť zvýšenie športového výkonu. Teóriu však bude potrebné podoprieť viacerými klinickými dôkazmi. Podrobnosti o výskume publikoval magazín Nature Medicine.

Fotogaléria


Tagy:
beh šport črevné baktérie mikrobióm

2019-07-11 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia