Toto ste o káve netušili! Stačí jedna šálka obľúbeného nápoja a v črevách nastanú zmeny!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-21 05:55:00

Čo sa po vypití kávy stane s vašimi črevami? Na to sa v novom výskume zamerali texaskí vedci z University of Texas Medical Branch v Galvestone. Zistili, že káva nemá pozitívny vplyv len na mozog, ale zrejme aj na tráviaci trakt.

Mnohí si ranné pitie kávy spájajú s laxatívnym účinkom. Káva nás nabudí a obyčajne „prebudí“ aj črevá. Výskumníkov zaujímalo, či má tento účinok na svedomí kofeín a ako káva interferuje s črevnými baktériami, informuje portál Sciencedaily.com.

Čítajte viac: Máte radi kávu alebo čaj? Vplyv horúceho nápoja na orgán, ktorý vás zaskočí!

Na baktériách a tkanivách v laboratóriu, ale aj na potkanoch, ktorým do stravy pridávali kávovú substanciu, vedci demonštrovali priaznivý vplyv nápoja na tráviaci systém. Zistili, že bez ohľadu na obsah kofeínu káva zvyšovala peristaltiku čriev a dokázala potlačiť rast črevných baktérií – čiže aj v prípade, že vôbec neobsahovala kofeín. Vedci však netušia, či káva eliminuje priaznivé alebo škodlivé mikróby, alebo či ide o efekt, ktorý celkovo znižuje kolónie baktérií v črevách.

Káva podľa výskumníkov rozpohybovala nielen svalstvo hrubého, ale aj tenkého čreva. Ak by nasledujúce výskumy potvrdili jej priaznivé účinky na tráviaci systém, mohol by sa stať jeden z najobľúbenejších nápojov na zemeguli prostriedkom napríklad na liečbu zápchy a zlepšenie funkcie čriev, myslia si odborníci.

Fotogaléria


Tagy:
káva črevá mikrobióm peristaltika

2019-05-21 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia