Obrovský škandál s panenským olivovým olejom: Neuveríte, ako ho podvodníci miešali!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-17 18:00:00

Pozor na panenský olivový olej za podozrivo nízku cenu! Podvodníci predávali najmä v Taliansku, ale aj v Nemecku sójový olej obohatený chlorofylom, ktorý ponúkali ako extra panenský olivový olej.

V rámci medzinárodnej operácie nazvanej Žlté zlato dopadli talianski policajti v spolupráci s európskymi agentúrami Europol a Eurojust 24 ľudí, z toho 17 v juhotalianskom meste Cerignola a dvoch v Nemecku, informovali denník La Repubblica a agentúra DPA s odvolaním sa na prokuratúru v meste Foggia a na Eurojust.

Čítajte viac: Olivy, perly stredomorskej kuchyne: Zelené plody sa od čiernych líšia aj obsahom!

Podvodníci obvinení z nezákonného obchodovania a falšovania potravín olej v Taliansku predávali aj do renomovaných reštaurácií, a v Nemecku za výrazne nižšiu než trhovú cenu. Založili tiež fiktívne spoločnosti, o ktorých tvrdili, že sa v nich olivy spracovávajú. Podľa vyšetrovateľov používali popri sójovom aj slnečnicovom oleji, do ktorých miešali rôzne prísady, napríklad betakarotén alebo spomínaný chlorofyl.

Dostal sa aj do Česka

V Nemecku olej dodávali do reštaurácií a supermarketov hlavne v Stuttgarte, Frankfurte a v Berlíne, uviedol Eurojust. Každé dva týždne do zahraničia vyviezli 23 000 litrov oleja podvodne vydávaného za olivový. Celková škoda sa odhaduje na najmenej osem miliónov eur. Podľa ČT24 sa pančovaný olej dostal aj do Českej republiky.

V priebehu vyšetrovania, ktoré sa začalo v roku 2015, bolo skonfiškovaných 150 000 litrov oleja v predaji. Podozriví každý rok kúpili viac než milión litrov lacnejšieho oleja, ktorý potom predávali za vyššiu cenu, napísala agentúra DPA. Pri výrobe kvalitného extra panenského olivového oleja sa olivy „nečešú“, ale nechávajú sa spadnúť zo stromu do pripravenej plachty. Tento druh olivového oleja možno získať iba mechanickým lisovaním za studena.

Fotogaléria


Tagy:
pančovaný olivový olej

2019-05-17 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia