Najväčšia hygienická CHYBA na toalete: Toto sa deje ešte 15 minút po použití sušiča rúk

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-13 06:00:00

Umývate si ruky naozaj dobre? Mnohí ľudia hygienu zanedbávajú aj po použití toalety a ohrozujú tak všetkých ďalších návštevníkov sociálneho zariadenia. Stačí, aby použili sušič na ruky a „problém“ sa na vás nalepí raz-dva.

Prvé správy o rizikách používania sušičov rúk na verejných toaletách sa objavili už v roku 2014, uvádza portál Iflscience.com. Vedci vtedy prvýkrát upozornili na nežiaduci efekt používania týchto zariadení – nekontrolované šírenie baktérií.

Čítajte viac: Horšie než handra na podlahu? Neuveríte, po koľkých dňoch by ste mali vymeniť uterák!

Keďže mnohí ľudia si ruky neumývajú dostatočne a správne, použitie sušiča spôsobí, že sa baktérie pod náporom vzduchu rozptýlia do priestoru. To znamená, že ovzdušie toaliet s modernými sušičmi rúk sa doslova hemží fekálnymi baktériami. Stačí, aby ste prekročili ich prah a váš imunitný systém je vystavený potenciálnej zdravotnej hrozbe.

Bakteriálna atmosféra

Z vedeckých experimentov vyplynulo, že po použití sušičov rúk sa do ovzdušia uvoľnilo v priemere 27-násobne viac baktérií než pri použití klasických papierových utierok. Navyše, baktérie zo sušičov dokázali po použití zariadenia v ovzduší cirkulovať ešte 15 minút.

Šírenie rezistentných patogénov

Najnovší výskum publikovaný v magazíne Journal of Hospital Infection zatracuje používanie sušičov rúk ešte viac. Tím okolo profesora Marka Wilcoxa skúmal šírenie baktérií na nemocničných toaletách. Podnetom k výskumu bol celosvetový problém s rezistenciou nebezpečných baktérií, o ktorých je známe, že sa šíria najmä v nemocničnom prostredí, kde je koncentrovaný najväčší počet ľudí s infekciami.

Čítajte viac: Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!

Dvanásťtýždňový výskum tím realizoval v troch európskych mestách, resp. vybraných nemocniciach – v anglickom Leeds, francúzskom Paríži a talianskom meste Udine. V každej z vybraných nemocníc boli toalety pre personál, pacientov a verejnosť oddelené, pričom sa na nich nachádzali buď tryskové sušiče, alebo papierové utierky. Počas prvých štyroch týždňov výskumníci na toaletách odoberali vzorky vzduchu a stery z povrchu priestorov toaliet. Potom nasledovala dvojtýždňová prestávka, v rámci ktorej došlo na toaletách k výmene sušiacich zariadení. Výskumníci celý proces zopakovali celkovo trikrát, aby mohli porovnať mieru šírenia baktérií.

Laboratórne kultivácie odhalili, že najviac baktérií sa vyskytovalo na toaletách s tryskovými sušičmi v porovnaní s toaletami, na ktorých boli iba papierové utierky. Kým v Udine sa na sušiči rúk nachádzalo 100-krát viac baktérií ako na dávkovači papierových utierok, v Paríži 33-krát viac a v Leeds ich bolo na sušičoch 22-násobne viac.

V prípade používania sušičov sa medzi baktériami napríklad trikrát častejšie objavil multirezistentný zlatý stafylokok (MRSA), takisto sa na toaletách so sušičmi častejšie vyskytovali baktérie rezistentné na liečbu penicilínom a cefalosporínmi či ťažko liečiteľné enterokoky a ďalšie problematické baktérie.

Použite radšej papierové utierky

Odborníci v tejto súvislosti apelujú na zdravotnícke zariadenia, aby sa vyhýbali inštalovaniu tryskových sušičov na toaletách a nahradili ich radšej jednorazovými papierovými utierkami. Pri používaní sušičov totiž vzniká aerosól obsahujúci baktérie z rúk, ktorý dokáže kontaminovať nielen samotný sušič a vzduch v miestnosti, ale aj všetky povrchy nachádzajúce sa v interiéri toalety.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie hygiena sušič rúk sušenie rúk

2019-03-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia