Počúvate pri práci hudbu? Toto je dôvod, prečo by ste s tým mali prestať!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-27 17:00:00

Niekoho vraj pri práci upokojuje, vytvára zvukovú kulisu, alebo zlepšuje náladu. Najmä ľudia pracujúci v kanceláriách sú zvyknutí na počúvanie hudby počas pracovnej doby. Odborníci však varujú, že je to ten najhorší spôsob, ako zvýšiť pracovnú výkonnosť, nehovoriac o kreativite.

Všetci vieme, ako nás rušia zvuky z frekventovanej ulice alebo zapnutá televízia, keď sa na niečo potrebujeme naozaj sústrediť. Výnimkou nie je ani hudba – aj obľúbená skladba môže mať podľa expertov rušivý potenciál.

Čítajte viac: Prečo nás nákupy v obchodných centrách unavujú? Dôvod je záludnejší, než si myslíte!

Rozšírená fáma, že hudba podporuje kreativitu, je podľa vedcov mylná. Účinok počúvania hudby preskúmali psychológovia z Anglicka a Švédska, ktorí tvrdia, že hudba má na úroveň kreativity presne opačný efekt. Hudba znejúca v pozadí viedla k horšiemu výsledku vo verbálnych testoch u dobrovoľníkov zapojených do výskumu. Podrobné výsledky štúdie zverejnil magazín Applied Cognitive Psychology.

Čítajte viac: Problém, ktorý počas života zasiahne až tretinu ľudí: Rýchly TEST odhalí, či máte dobrý sluch

Odborníci hovoria, že na to, aby bol mozog výkonný a kreatívny, potrebuje skôr ticho ako hluk. Hudba totiž narúša verbálnu pracovnú pamäť, a to bez ohľadu na to, či je inštrumentálna, alebo či ide o známe aj neznáme spievané texty. Tiché pracovné prostredie, v ktorom nie je priveľa zvukového smogu, je podľa vedcov najlepším podhubím pre kreatívne výkony. 

Fotogaléria


Tagy:
slúchadlá počúvanie hudby

2019-11-27 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia