Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kliešte prenášajú nový druh zdravotnej komplikácie: Výhodu má jediná krvná skupina

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Získať alergiu na červené mäso je ľahšie, než si vedci doteraz mysleli. Pricicanie kliešťa totiž môže viesť k prekvapivej telesnej reakcii. Jedna z krvných skupín však, zdá sa, zvyšuje ochranu organizmu pred rozvojom zvláštnej formy potravinovej alergie.

Nielen v USA, ale aj v Európe sa už objavujú prípady alergie na červené mäso, ktorým predchádzalo prisatie kliešťa. Alergia sa prejavuje po niekoľkých hodinách od konzumácie bravčového alebo hovädzieho mäsa a príznaky zahŕňajú problémy s dýchaním, svrbenie pokožky, nevoľnosť či opuch tváre, pier, jazyka alebo hrdla, uvádza Mayoclinic.org. Najväčším rizikom je anafylaktický šok.

Čítajte viac: V Bratislave našli tropického parazita, prežíva aj v byte!

Kým v minulosti si odborníci mysleli, že alergickú reakciu vyvoláva prisatie kliešťa, ktorý sa predtým, než napadol človeka, priživil na krvi iného cicavca, teraz svoje názory prehodnocujú. Podľa najnovšieho výskumu vedcov zo Severokarolínskej univerzity odprezentovanom na výročnej konferencii Americkej Akadémie pre alergiu, astmu a imunológiu sú kliešte schopné prenášať alergiu bez toho, aby sa museli prisať druhýkrát, teda dokážu infikovať aj prvého hostiteľa.

Čítajte viac: Malá nepozornosť s veľkými následkami: Znamenie, ktoré vás upozorňuje na riziko

Problémy spôsobuje sacharid alfa-gal, ktorý sa nachádza v mäse cicavcov s výnimkou človeka. Alergia, ktorá potom vzniká ako reakcia na konzumáciu červeného mäsa po kontakte s alfa-gal prostredníctvom prisatého kliešťa, sa nazýva alfa-gal syndróm. Ako informoval portál Ct24.ceskatelevize.cz, k výskumu záhadnej alergie na červené mäso prispeli aj českí vedci z Prírodovedeckej fakulty Jihočeskej univerzity v Českých Budějoviciach.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Krvná skupina ako ochrana

Podľa českých prírodovedcov je najčastejším prenášačom alergie kliešť americký (Amblyomma americanum), no ani prípady, keď sa alergia vyskytla u nemeckých lesníkov či poľovníkov, nie sú až také zriedkavé: S rozvojom alfa-gal alergie v ich prípade tesne súvisí počet prisatí kliešťa a hladina protilátok IgE zacielených voči sacharidu alfa-gal.“

Výskumníci z Jihočeskej univerzity si všimli, že alergia na červené mäso sa menej často objavuje u ľudí s krvnou skupinou B, pretože imunitný systém osôb s touto krvnou skupinou produkuje menej protilátok alfa-gal. Príčinou by mohla byť podobnosť sacharidu alfa-gal s antigénom krvnej skupiny B.

Viac o téme: KliešťPotravinová alergiaAlfa-gal syndrómAlergia na červené mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9