Zabudnite na rozšírený mýtus o pití alkoholu! Čo sa stane, keď začnete najprv pivom?

Ilustračné foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek
Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek
2019-05-04 06:00:00

Možno vám už niekto radil, aby ste v prípade konzumácie väčšieho množstva alkoholu začínali pivom, až potom siahli po inom druhu alkoholu. Vedcov zaujímalo, či je táto rada užitočná aj v praxi a na dobrovoľníkoch otestovali, ako sa bude ich telo správať pri odbúravaní alkoholu.

Nikomu netreba dvakrát pripomínať, že kombinovať rôzne druhy alkoholu môže mať krušné následky. Ale platí to aj vtedy, keď žalúdok „v zahrievacom kole“ zaplníte pivom?

Čítajte viac: Ku každej šálke kávy pohárik vody: Zbytočný zvyk alebo prvá pomoc pre organizmus?

Do výskumu, ktorý bol zverejnený v odbornom magazíne The American Journal of Clinical Nutrition, vedci zahrnuli 90 dobrovoľníkov z Nemecka vo veku od 19 do 40 rokov. Ich úlohou bolo piť pivo, víno, alebo pivo aj víno, až kým neboli opití.

Prvá časť dobrovoľníkov mala vypiť zhruba dva poháre piva, a potom štyri poháre vína. Ďalšia skupina pila najprv štyri poháre vína, po ktorých nasledovali dva poháre piva. Tretia skupina ľudí mala piť len pivo alebo len víno. Keďže účastníci skonzumovali veľké množstvo alkoholu, po experimente museli byť po lekárskym dohľadom. Vedci sledovali, ako rýchlo vytriezvejú z „opice“.

O týždeň neskôr pokus zopakovali znova, tentoraz však zmenili poradie nápojov. Ľudia, ktorí začínali pivom, mali piť najprv víno a naopak. A tí, ktorí pili iba víno, mali teraz piť len pivo, informuje CNN.

Telo nepozná rozdiel

Ak vám niekto niekedy vravel, že by ste po víne už nemali piť pivo, alebo že ďalšie druhy alkoholu môžu nasledovať až po pive, mýlil sa. Podľa vedcov nemá poradie jednotlivých alkoholických nápojov vplyv na to, ako sa potom budete cítiť. Inými slovami, z opitosti sa ľahšie nevyspíte, keď budete párty začínať pitím piva.

Ktoré faktory teda zhoršujú „opicu“? Rada znie jednoducho – dajte na varovné signály vášho tela a intuíciu. Keď budete cítiť, že v pití prekračujete povolenú hranicu, pohár s alkoholom odložte. Takisto sa vyhýbajte alkoholu vtedy, keď sa cítite nebyť vo svojej koži. Alkohol svoje obete nešetrí, a keď to s ním preženiete, očakávajte následky bez ohľadu na to, či ste pili víno alebo pivo.

Fotogaléria


Tagy:
pivo alkohol víno opica opitosť

2019-05-04 06:00:00  |  Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek, Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia