Najbizarnejší spôsob, ako schudnúť: Najväčší požierač tukov vraj máme rovno pod nohami!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-04 20:00:00

Viete si predstaviť, že by ste si na večeru dali ako prílohu hlinu? Podľa výskumníkov to v budúcnosti môže byť reálne. Ukazuje sa, že určitý druh hliny by mohol byť prevenciou obezity. Hlina totiž organizmu pomáha vyplavovať tuk.

Nová štúdia, o ktorej informoval britský server Mail Online, dáva do pozornosti výskum austrálskych vedcov, ktorí laboratórne myši kŕmili špeciálnym druhom hliny. Prekvapivo, myši konzumujúce hlinu chudli rýchlejšie než myši, ktoré dostávali len lieky na chudnutie.

Čítajte viac: Zázrak moderného stravovania ako podvod? Dr. Bukovský prináša veľké vytriezvenie o tapiokovej múke!

Konzumácia hliny nie je naprieč kultúrami novým javom. Už starí Gréci sa pozerali na zem pod svojimi nohami ako na niečo „jedlé“. Moderní vedci dúfajú, že by práve hlina mohla byť kľúčom k terapii obezity – v prípade, že nebude mať vedľajšie účinky.

Populárna antická terapia

Konzumácia hliny sa odborne nazýva geofágia. V minulosti ju napríklad ordinoval starogrécky lekár Hippokrates tehotným ženám a tento čudesný stravovací model vraj mali nasledovať aj ich deti. Príkladom konzumnej hliny môže byť kaolín, biely íl, ktorý vzniká z nerastných usadenín, a ktorý sa tiež nachádza v jednom z preparátov proti hnačke. Výskumníci z Juhoaustrálskej univerzity predpokladajú, že ľudia si pomocou hliny kedysi liečili pokazené trávenie.

Špeciálny jedlý íl

Test účinkov ílu na organizmus vedci vykonali na skupine potkanov, ktoré kŕmili vysoko kalorickou stravou s jedným z troch doplnkov: liekom na zníženie hmotnosti, ílovým minerálom nazývaným montmorillonit alebo placebom. Myši, ktoré jedli íl, priberali najmenej, z čoho vyplýva, že jedlá hlina bola vhodnejšia na odplavovanie tuku z ich ústrojenstva než liek schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Už predchádzajúce výskumy geofágie neodhalili žiadne významné zdravotné riziká pri striedmom užívaní hliny. Veľké množstvo by ale mohlo spôsobiť zápchu. V žiadnom prípade to však neznamená, že by ste mali konzumovať napríklad hlinu z vašej záhrady. Vedci totiž v experimente použili špeciálny druh ílu, ktorý podliehal prísnym hygienickým opatreniam. Hlina, ktorá sa nachádza všade okolo nás, môže byť kontaminovaná nebezpečnými patogénmi a nie je vhodná na konzumáciu!

 

Fotogaléria


Tagy:
hlina chudnutie obezita tuk íl

2019-01-04 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia