Najväčšia fáma o varení špecialít s alkoholom: Omyl, ktorý prekvapí nielen kuchárov

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-30 15:30:00

Bažant na víne, ryba na pive či rumové koláčiky. Alkohol do varenia alebo pečenia pridávame na vylepšenie chuti pokrmu. To sa však neopatrným konzumentom môže vypomstiť. Niektorí si totiž myslia, že alkohol sa počas tepelnej úpravy z jedla vytráca. Je to naozaj tak?

Podľa nemeckého magazínu Stern.de to nemusia byť len alkoholické nápoje, ktoré zamávajú s vašou náladou. Niektorí kuchári veria, že alkohol sa počas varenia z jedla vytráca. To je síce pravda, ale zďaleka to neznamená, že keď mäso varíte na červenom víne, po alkohole v ňom ostáva len chuť...

Čítajte viac: Ku každej šálke kávy pohárik vody: Zbytočný zvyk alebo prvá pomoc pre organizmus?

Nafúkali by ste aj počas policajnej kontroly na cestách? Všetko závisí od množstva a typu alkoholu, ktorý bol do jedla primiešaný, dĺžky a teploty varenia, ale aj od času, kedy ste alkohol priliali – na začiatku alebo na konci varenia?

Skúška kuchárovej trpezlivosti

Keďže je alkohol prchavejší ako voda, pri varení sa z kvapaliny odparuje rýchlejšie, ale... Na ilustráciu, po dva a pol hodine varenia sa z gulášu s prídavkom alkoholu uvoľní drvivá väčšina priliateho alkoholu. Po 20 až 25-minútach varenia v jedle ostáva 40 až 50 percent alkoholu.

Má to však háčik – ak para z hrnca nemôže unikať, kondenzuje sa pod pokrievkou a steká späť. Podobný jav nastáva v pekáči s mäsom, ktoré v rúre varíte napríklad na víne. Aby ste mali istotu, že sa alkohol úplne odparil, musí sa z hrnca vypariť štvrtina až polovica kvapaliny, radia odborníci.

Ak teda konzumujete pokrm, ktorého recept zahŕňa aj alkohol, nesadajte si hneď po jedle za volant. Opatrné by mali byť aj tehotné ženy, abstinenti či malé deti.

 

Fotogaléria


Tagy:
alkohol varenie

2018-12-30 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia