V akom čase spálite najviac kalórií? Takúto odpoveď by nikto nečakal!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-13 18:00:00

Ráno, na obed, alebo až večer? Kedy má cvičenie najefektívnejšie výsledky? To je otázka, ktorú si položili aj vedci. Odpoveď ich však zaskočila.

Podľa nedávnej štúdie sa ľudský metabolizmus v priebehu dňa mení. Ak teda počas dňa plánujete športovať a ešte pri tom aj chudnúť, nie je jedno, v akom čase budete cvičiť. Podľa výskumníkov je telo schopné spáliť najviac kalórií v neskorých večerných hodinách. Polhodinka ranného behu ešte predtým, ako pobežíte do práce, nemusí priniesť želané ovocie.

Čítajte viac: Jediná hodina týždenne zníži riziko až o 70 percent: Zachráňte si srdce pomocou tejto metódy!

Vedci tvrdia, že vo večerných hodinách máte šancu spáliť o desať percent viac kalórií než v inej časti dňa. Vyplýva to z experimentu, ktorý uskutočnili na siedmich osobách v špeciálnom laboratóriu bez okien, hodín, telefónov a internetu. Účastníci v uzavretom priestore nemali pojem o čase.

Namiesto výdatnej večere šport!

Experiment trval tri týždne a v rámci neho výskumníci účastníkom merali rýchlosť metabolizmu v rôznych intervaloch dňa. Prekvapujúce bolo, že metabolizmu dobrovoľníkov bol najpomalší počas ich biologickej noci, teda v čase, keď spali a najrýchlejší počas neskorého popoludnia až večera.

Vedci zároveň pripomínajú, že ľudský organizmus spaľuje kalórie prakticky neustále, bez ohľadu na to, čo robí, teda aj počas spánku či jedenia. Skrátka v priebehu akejkoľvek aktivity, počas ktorej musí vynaložiť nejakú energiu.

Mnohí si teraz možno pomyslia, že poriadne sa navečerať vlastne nemusí byť až takým prehreškom, ako strašia výživoví poradcovia. Opak je však pravdou – ak si chcete udržať štíhlu líniu alebo zhodiť pár kilogramov, najvýdatnejšie jedlo dňa by ste nemali odkladať na večer. Ideálne je, keď bude večera len ľahká a po práci si stihnete aj zacvičiť. Podrobnosti nového amerického výskumu zverejnil odborný magazín Current Biology.

Fotogaléria


Tagy:
cvičenie šport metabolizmus

2018-12-13 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia