Pijete šťavu z pomarančov KAŽDÝ DEŇ?: Účinky, ktoré oceníte aj po 20 rokoch!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-24 06:00:00

Vypadávajú vám z hlavy mená alebo bežné slovká častejšie než ostatným? Neustále zabúdate zhasínať na toalete? Slabšie pamäťové schopnosti môžu poukazovať na zvýšené riziko neurodegeneratívneho ochorenia, alebo aj zlé stravovacie návyky.

Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne Neurology vám so zábudlivosťou môžu pomôcť aj potraviny. Navyše, niektoré z nich by mohli chrániť mozog pred celkovým úbytkom mentálnych schopností. 

Čítajte viac: Čas môže byť váš nepriateľ: Zvyk, ktorý mozog okráda až o desaťročie mentálneho výkonu!

Výsledky 20-ročného amerického výskumu hovoria jednoznačne v prospech konzumácie šťavy z pomarančov. K tomu by ste do jedálnička mali zaradiť aj listovú a tmavočervenú zeleninu a bobuľoviny (napríklad čučoriedky, černice, maliny…).

Čítajte viac: Paradoxné zistenie o pití kávy a jej účinkoch: Zrná musia mať takúto farbu a chuť!

Vedci dve desaťročia sledovali stravovacie návyky takmer 28-tisíc mužov nad 50 rokov. Skúmali, či bude mať pravidelná konzumácia zeleniny a ovocia vplyv na ich kognitívne zdravie. Štyri roky pred ukončením štúdie účastníkov požiadali, aby subjektívne zhodnotili svoje kognitívne a pamäťové schopnosti. Pýtali sa ich napríklad, či im robí problém zapamätať si nákupný zoznam, alebo či majú problémy viesť plynulú konverzáciu.

Ukázalo sa, že muži, ktorí konzumovali najviac zeleniny (šesť porcií denne), mali najnižšie riziko (o 34 percent nižšie) kognitívneho úpadku než muži, ktorí ju konzumovali najmenej. Najväčšiu prevenciu však predstavovalo pitie pomarančového džúsu – muži, ktorí ho pili denne, mali až o 47 percent znížené riziko straty mentálnych schopností. Inými slovami, ich myslenie bolo vo výbornej kondícii. Pozitívny vplyv na schopnosti mozgu mala podľa vedcov aj pravidelná konzumácia ovocia.

Z výsledkov vyplýva, že zdravšie životné návyky sa môžu premietať aj do mentálnej kondície. Vedci však upozorňujú, že to neznamená, že by priamo zelenina a ovocie mali byť zárukou mentálneho zdravia. Medzi ich konzumáciou a kognitívnym výkonom je však určitá súvzťažnosť.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie mozog pamäť kognitívne schopnosti

2018-11-24 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia