Zistenie, z ktorého vám naskočí husia koža: Odteraz sa na antioxidanty budete pozerať inak

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-16 06:00:00

Jedna z najznámejších zbraní proti rakovine sa môže obrátiť aj proti vám. Ak ste až doteraz o antioxidantoch slýchali len samé pozitíva, je načase, aby ste spoznali aj ich „temnú“ stránku.

Podľa výskumníkov zo švédskej Univerzity v Göteborgu môže nadmerný príjem antioxidantov urýchliť šírenie rakoviny. Tvrdia, že môžu byť motorom pre rast nádorov, informuje Medicalnewstoday.com. To sa týka malígneho melanómu aj rakoviny pľúc. Na súvislosť poukázali experimenty na myšiach a modeloch ľudských rakovinových tkanív.

Čítajte viac: Paradoxné zistenie o pití kávy a jej účinkoch: Zrná musia mať takúto farbu a chuť!

Niektoré antioxidanty majú schopnosť viazať sa na bunkové mitochondrie, ktoré bunky zásobujú energiou. Výskumníci hovoria, že antioxidanty buď stimulujú rast nádorov, alebo ich neovplyvňujú vôbec, čo sa nezhoduje so zaužívanou predstavou, že antioxidanty potláčajú vplyv škodlivých voľných radikálov a chránia bunky pred rakovinovým bujnením.  

Dvojsečná zbraň

Čoraz viac vedeckých dôkazov naznačuje, že antioxidanty dokážu nielen chrániť zdravé bunky pred poškodením, ale prospech z nich môžu mať aj rakovinové bunky, ktorým môžu pomáhať rásť. Terapia pomocou antioxidantov teda nie je riešením, ako vyhrávať boj s rakovinou, pretože buď na priebeh ochorenia  nemá žiadny vplyv, alebo ho ešte viac zhoršuje.

V rámci experimentov na myšiach postupoval malígny melanóm rýchlejšie, keď zvieratá dostali liečbu s prídavkom antioxidačných zlúčenín. Z toho vyplýva, že doplnková výživa obsahujúca antioxidanty teoreticky môže urýchliť rast metastáz aj u ľudí. Vedci v tejto súvislosti varujú, že antioxidanty, najmä ich nadmerný príjem v podobe výživových doplnkov, nemusia byť pre telo za každých okolností zdravé.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina antioxidant malígny melanóm

2018-11-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia