Objav, z ktorého mrazí: Preskúmali bunky zdravých ľudí, zarážajúce zistenie o rakovine

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-26 05:55:00

Obava, ktorá vedcov mátala už dávnejšie, je desivo skutočná – aj tkanivo zdravého človeka je popretkávané mutáciami. Výskumníci zistili, že v tkanivách sa plynutím času vytvárajú nové a nové mutácie, z ktorých niektoré môžu byť príčinou vzniku onkologického ochorenia.

Počet mutácií v DNA sa zvyšuje vekom. Tie, ktoré vznikajú v zdravých tkanivách, vedci označujú ako somatické. Práve na ne sa zamerala nová štúdia zverejnená v magazíne Science, ktorá odhaľuje, ako sa bunky správajú v zdravom tkanive počas starnutia, resp. plynutia času v rámci celej dĺžky ľudského života.

Čítajte viac: Prekvapivý signál predpovedá rakovinu skôr, než sa choroba ozve: Ukrýva sa v moči!

Výskumníci z britského inštitútu Wellcome Sanger Institute a MRC Cancer Unit na Cambridgeskej univerzite skúmali tkanivo z pažeráka odobraté deviatim ľuďom vo veku od 20 do 75 rokov. Ani jeden z týchto ľudí netrpel rakovinou pažeráka alebo iným zdravotným problémom súvisiacim s týmto orgánom. Vzorky podrobili dôkladnému genetickému testovaniu, cieľom ktorého bolo hľadanie zmutovaných buniek.

Mutujú aj u veľmi mladých ľudí

Je prekvapujúce, že už vo veľmi mladom veku, teda vo veku 20 rokov, našli v každej bunke stovky mutácií. U starších dobrovoľníkov ich bolo až okolo 2-tisíc. Vedci však upokojujú, že iba zmeny v určitých špecifických génoch podnecujú vznik rakoviny.

Viac ako polovica zdravých buniek pažeráka mala u ľudí v strednom veku mutácie v génoch, ktoré súvisia s rakovinou. Ako sa k štúdii vyjadril jeden z jej autorov, profesor Phil Jones, výskumný tím bol šokovaný svojím objavom.

Mylná hypotéza

V rámci výskumu sa vedci bližšie zamerali na gén TP53, s ktorým sa stretávajú pri všetkých typoch rakoviny pažeráka. Zistili, že mal so zvyšujúcim sa vekom mutácie v piatich až desiatich percentách zdravých buniek.

Ďalším dôležitým génom je NOTCH1, ktorý má rozhodujúci vplyv na delenie buniek – až polovica zdravých buniek mala u človeka v strednom veku prítomné mutácie. Gén NOTCH1 má však, zdá sa, ochrannú funkciu, pretože jeho mutácie sa vo väčšej miere nachádzajú v zdravých tkanivách, nie tkanivách napadnutých rakovinou. To podľa vedcov odporuje zaužívanému presvedčeniu, že mutácie génu NOTCH1 sa podieľajú na delení rakovinových buniek.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina mutácia gén tkanivo pažerák

2018-10-26 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia