Ku každej šálke kávy pohárik vody: Zbytočný zvyk alebo prvá pomoc pre organizmus?

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-22 12:00:00

O káve sa hovorí, že má močopudné účinky a dehydratuje organizmus. Preto mnohí ľudia zvyknú šálku obľúbeného nápoja zapíjať pohárikom vody. Má to ale dôvodné opodstatnenie?

Zbavujú nápoje s diuretickým účinkom ľudský organizmus vody? Je po nich nutné zvýšiť príjem tekutín? Na to sa spýtali Zuzany Schierovej z Hrdličkovho múzea človeka Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe redaktori portálu Lidovky.cz.

Čítajte viac: Päť druhov nápojov, ktorými nikdy nezapíjajte lieky: Nečakané vedľajšie účinky!

Ako uviedla odborníčka z portálu Prirodovedci.cz, kofeín aj alkohol patria medzi nápoje, ktoré znižujú produkciu antidiuretického hormónu (ADH) a obmedzujú vstrebávanie vody.

„Štúdie skúmajúce vplyv alkoholu na diurézu preukázali, že etanol výrazne zvyšuje diurézu 1-2 hodiny po požití,“ uviedla prírodovedkyňa, ale dodala, že experimenty s kofeínovými nápojmi nepotvrdili, že by mal príjem kofeínových nápojov vplyv na diurézu a celkovú hydratáciu organizmu: „Výsledky štúdie poukázali len na zvýšenie vylučovania sodíkových iónov (Na+) a v ostatných sledovaných faktoroch (objem moču, hematologické markery i.) sa nezistili signifikantné rozdiely.“ Doplnila, že štúdie sa zúčastnili pravidelní konzumenti kávy.

Ak teda vypijeme alkoholický nápoj, odborníčka odporúča zvýšiť hydratáciu organizmu ďalšími tekutinami. „Zvýšenie diurézy trvá 1 až 2 hodiny po požití alkoholu a aby rehydratácia bola účinná, musíme zohľadniť podiel etanolu v nápoji,“ spresňuje a podčiarkuje, že konzumácia kávy v rozumnej miere nemá vplyv na hydratáciu organizmu.

Fotogaléria


Tagy:
káva voda smäd hydratácia

2018-10-22 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia