Zmenil sa váš telesný zápach zo dňa na deň? Dôležitý SIGNÁL imunitného systému!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-27 06:00:00

Telesný pach neodzrkadľuje len to, čo sme mali na tanieri, či sme v strese alebo sme sa práve vrátili z maratónskeho behu. Výskumníci tvrdia, že môže veľa napovedať o našom zdravotnom stave. Dokonca je schopný upozorniť na netušenú hrozbu v okolí!

Štúdia zverejnená v magazíne Scientific Reports prichádza s prekvapivým zistením. Z experimentu uskutočnenom na zvieratách vyplýva, že aj telesné pachy môžu byť „nákazlivé“. Keď zdravé zvieratá zdieľali priestor s chorými, ich telesný pach sa začal podobať telesnému pachu chorých zvierat. Vedci predpokladajú, že tento objav môže prehĺbiť znalosti o sociálnom správaní a šírení chorôb.

Čítajte viac: Pred rokom prestala používať dezodorant, nahradila ho citrónom: Účinok si nevie vynachváliť!

Reakcie tela môžu byť podobné aj u ľudí. Výskumníci predpokladajú, že ide o akúsi „formu obrannej telesnej reakcie, prostredníctvom ktorej sa organizmus snaží pripraviť na hrozbu infekcie,“ uviedla vedúca autorka štúdie Stephanie Gervasiová.

Už dávnejšie sa vedcom poradilo dokázať, že zápalové procesy vedú k zmene telesného zápachu. Keď teda imunitný systém povolá svoju „armádu“ v snahe zlikvidovať patogény, s ktorými dochádza do kontaktu, môže dôjst k viacerým netušeným zmenám.

Na zmenu stačil infikovaný vzduch

V rámci experimentu výskumníci infikovali niektoré myši lipopolysacharidom (LPS), neinfekčným bakteriálnym toxínom, ktorý v tele dokáže vyvolať zápal a aktivovať imunitný systém. Infikované myši potom umiestnili do jednej klietky so zdravými. Pomocou chemických testov následne vedci skúmali zlúčeniny nachádzajúce sa v moči zvierat.

Ukázalo sa, že telesný zápach zdravých myší sa zmenil aj vtedy, keď neboli vystavené priamemu kontaktu s nakazenými zvieratami. Stačilo, aby boli vystavené vzduchu obsahujúcemu patogény. Náhla zmena telesného zápachu teda môže poukazovať na vznikajúce alebo prebiehajúce ochorenie, rovnako ako na stav pohotovosti imunitného systému, ktorý v okolí „vyčuchal“ chorobu.

 

Fotogaléria


Tagy:
choroba telesný zápach

2018-09-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia