Vrásky môžu signalizovať viac, než len vek: Ak sa tvoria na tomto mieste, pozor na srdce!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-05 06:00:00

S pribúdajúcimi rokmi sa do tváre zarezáva čas v podobe mimických vrások – je to prirodzený prejav, ktorému sa nevyhne nikto. Sú však ľudia, ktorým sa vrásky tvoria predčasne a niekedy sa viditeľne objavujú len na určitých miestach tváre. Čo odhaľuje výrazne zvráskavené čelo?

 

Podľa vedcov môžu byť vrásky prvotným signálom neskorších zdravotných problémov. Z najnovšej štúdie výskumného tímu, ktorý viedla doktorka Yolande Esquirolová z Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse vo Francúzsku vyplýva, že by mohli byť vrásky na čele raným signálom zvýšeného kardiovaskulárneho rizika.

Čítajte viac: Na muža (69) pálilo 28 rokov slnko: Pozrite sa, ako zmenilo jeho tvár na FOTO

Vrásky by mohli poukazovať na zdravotné problémy, ktoré spočiatku človek nevníma, pretože nebolia – napríklad vysoký krvný tlak alebo cholesterol. Príliš zvráskavené čelo naznačuje, že by ste mali zmeniť životný štýl, napríklad zdravšie jesť alebo sa viac hýbať.

Vrásky nemusia byť len odrazom veku!

Do štúdie výskumníci zapojili 3 200 dospelých vo veku od 32 do 62 rokov, ktorých sledovali 20 rokov. Zaujímal ich počet a hĺbka horizontálnych vrások na čele, ktoré sa u niektorých účastníkov vekom prehlbovali oveľa markantnejšie. Kým na začiatku štúdie boli všetci dobrovoľníci zdraví, na konci štúdie mali viacerí z nich rôzne zdravotné problémy. Ukázalo sa, že problémy so srdcom môže zrkadliť aj ľudská tvár.

Zo záverov štúdie vyplýva, že ľudia s vráskami na čele majú mierne zvýšené riziko predčasného úmrtia. Spozornieť by však mali tí, ktorých čelo je výrazne zvráskavené, pretože môže poukazovať až na 10-násobne vyššie riziko predčasného úmrtia.

Správna diagnostika kardiovaskulárneho rizika by však nemala zahŕňať len pohľad do zrkadla, ale i lekárske vyšetrenie, teda kontrolu krvného tlaku, ako aj hladiny lipidov a glukózy v krvi. Podľa doktorky Esquirolovej ide o prvý dôkaz, ktorý poukazuje na prepojenie medzi vráskami na čele a kardiovaskulárnym rizikom, preto bude potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by zistenie potvrdili. Výsledky štúdie boli prezentované na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Mníchove.

Fotogaléria


Tagy:
vrásky na čele

2018-09-05 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia