Banálna CHYBA, ktorá už prekvapila nejedného vodiča: Nafúkať môžete aj z týchto potravín!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-16 17:30:00

Súdnolekárski experti testovali, či šoféri môžu pri policajnej kontrole „nafúkať“ aj po konzumácii bežných pokrmov a nealkoholických nápojov. O výsledkoch štúdie by mali byť informovaní predovšetkým vodiči, ktorí sa počas jazdy zvyknú občerstviť croissantom, čokoládou či cukríkom.

 

Aj po konzumácii croissantu, čokolády či cukríka môže byť analýza dychu falošne pozitívna. To znamená, že alkohol obsiahnutý v pokrmoch má vodič dočasne v dutine ústnej, nie však v krvi. Malé množstvo síce do niekoľkých minút odznie, no na dopad falošnej pozitivity už doplatil nejeden neinformovaný vodič.

Obsahujú malé množstvo alkoholu

Žiadna odborná štúdia presne nepopisuje, o ktoré produkty ide a ako dlho odznieva ich alkoholový účinok. Faktom ostáva, že mnohé cukrovinky a nealkoholické nápoje obsahujú malé množstvo alkoholu, ktorý po požití ostane v dutine ústnej a môže skresliť dychovú analýzu. Lekári z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine (JLF UK) a Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) vybrali desiatky voľne dostupných produktov, ktoré priebežne testovali.

K uskutočneniu testovania nám policajný zbor poskytol dychový analyzátor najnovšieho typu. Výsledky ukázali, že dychová skúška môže byť pozitívna zo žuvačky, vybraných druhov cukríkov, čokolád a iných cukroviniek. Testujeme aj voľne dostupné prípravky proti bolesti hrdla alebo ústnu vodu, tvrdí doc. MUDr. Ľubomír Straka, PhD., zástupca prednostu pre prevádzkovú činnosť Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz JLF UK a UNM v Martine. Z analýzy vyplynulo, že vodiči by sa mali vyhýbať aj niektorým energetickým nápojom, bomboniéram a plneným oplátkam.

Počkajte pár minút

V laboratórnych podmienkach tieto potraviny analyzujeme a skúmame, aký čas je potrebný na vyprchanie alkoholu z dutiny ústnej, aby nebol dychovým analyzátorom zaznamenateľný,“ tvrdí docent Straka a dodáva, že 5 až 10 minút spravidla (vo väčšine prípadov) stačí. Martinskí odborníci realizujú výskum z dôvodu ochrany vodičov, ktorí môžu nevedomky skonzumovať potravinu, z ktorej im v dychu ostane malé percento alkoholu. Na základe zistenia im príslušník policajného zboru, ktorý dychovú skúšku vykonal, môže udeliť pokutu, vziať vodičské oprávnenie, alebo ich dokonca predviesť do cely predbežného zadržania. Ochrániť chcú takto aj represívne orgány štátu (policajný zbor), štát a spravodlivosť, pretože množstvo vodičov sa vyhovára na spomínané potraviny, pričom v skutočnosti požili alkoholický nápoj a aj napriek tomu si sadli za volant.

Podľa príkazu prezidenta Policajného zboru má vodič nárok na opakovanie dychovej skúšky po 15 minútach v prípade, ak bola prvá skúška pozitívna. Ak je vodič po stanovenom časovom limite negatívny, šlo pravdepodobne o prípad konzumácie pochutiny s malým obsahom alkoholu. Ak však aj po 15 minútach ostáva pozitívny, je vysoký predpoklad, že požil alkoholický nápoj a polícia postupuje štandardným postupom. Čoraz častejšie dochádza k smrteľným nehodám v cestnej premávke, ktoré zapríčinil práve alkohol nameraný u vodiča – nie však z dôvodu konzumácie čokolády.

Martinskí súdnolekárski experti sa pokúsili experimentálne overiť, či je 15-minútový interval medzi dychovými skúškami dostatočný na vyprchanie malého množstva alkoholu z dutiny ústnej po skonzumovaní označených potravín. Prieskum ukázal, že tento čas je postačujúci, informuje Univerzitná nemocnica Martin na svojej stránke.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol za volantom potraviny alkohol test treger

2018-07-16 17:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: UNM

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia