Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ženu (35) trápili problémy s nohami: Neuveríte, aký parazit na FOTO jej spôsoboval muky!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotný problém, s ktorým sa stretla 35-ročná Francúzka, naháňa hrôzu. Pocit slabosti v nohách u nej vyvrcholil ostrou bolesťou vystreľujúcou do končatín. Keď žena z ničoho nič prestala byť schopná normálne chodiť, vyhľadala pomoc. Príčina, ktorú odhalili lekári, znie priam neuveriteľne.

 

Kým Francúzka navštívila lekára, od jej prvých zvláštnych zdravotných príznakov uplynuli zhruba tri mesiace. V nohách najprv začala pociťovať slabosť, čo komplikovalo jej obľúbenú jazdu na koni. Neskôr sa symptómy zhoršili natoľko, že sa na koni nedokázala udržať. Mala pocit, akoby jej nohami prechádzal elektrický prúd.

Čítajte viac: Veterinárka prezradila, ako bojovať s parazitmi: Niektoré môžu ohroziť aj ľudské zdravie!

Žena musela byť hospitalizovaná v univerzitnej nemocnici Centre Hospitalier Universitaire v Dijone, informuje New England Journal of Medicine. Keď lekári uvideli röntgenové snímky jej chrbtice, nechápavo krútili hlavami. Medzi platničkami bola uviaznutá pásomnica Echinococcus granulosus, pásomnička pečeňová, tzv. psia pásomnica, ktorú sa lekárom podarilo operatívne odstrániť. Po antiparazitárnej liečbe sa Francúzka úplne zotavila.

Foto: New England Journal of Medicine
Zobraziť galériu (2)
Foto: New England Journal of Medicine  (Zdroj: NEJM)

Môže byť aj v jedle

Ako a kde sa žena mohla nakaziť, to netuší. Necestovala nikam do zahraničia, ale bola v kontakte s hospodárskymi zvieratami a chovala domácu mačku. Podľa odborníkov môžu parazita prenášať psy, ovce, hovädzí dobytok, ale aj mačky, prípadne kone, človek je však preňho zriedkavým hostiteľom. Ako pre NBC News povedal Lionel Piroth, jeden z ošetrujúcich lekárov Francúzky, parazitom môže byť kontaminovaná aj surová zelenina.

Echinococcus granulosus predstavuje nezanedbateľné zdravotné riziko, pretože môže byť zavŕtaný v rôznych orgánoch tela vrátane mozgu. V prípade 35-ročnej Francúzky sa červ uhniezdil v chrbtici blízko miechy a tlačil na sieť nervov, čo vyústilo do problémov s nohami a chôdzou.

Viac o téme: ChrbticaParazitPsia pásomnica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9