Neuveriteľné, ako spoznáte muža s vyššou hladinou testosterónu: Toto ho prezradí!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-15 15:30:00

Hovorí sa, že muži nemajú slabosť pre okrasy a na vzhľad si nepotrpia natoľko ako ženy. Najnovšia vedecká štúdia však tento zaužívaný postreh spochybňuje. Aj muži vraj poznajú spôsob, ako ukázať svoju dominanciu a nadbytok testosterónu.

Nielen zvieratá, ale i ľudia využívajú rôzne signály, ako na seba opačné pohlavie upozorniť a získať si sexuálnu pozornosť. Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Nature Communications utrácajú muži s vyššou hladinou testosterónu za luxusné predmety drahších značiek častejšie a radšej. Muži, ktorým vedci experimentálne zvýšili hladinu testosterónu, preferovali tovar s vyššou statusovou hodnotou, napríklad drahé hodinky alebo parfumy.

Čítajte viac: Najúčinnejšia prírodná viagra: Zdroj životnej sily s pozoruhodným vplyvom na srdce

Výsledok korešponduje s predchádzajúci zisteniami, podľa ktorých sa prechodné zvýšenie hladiny testosterónu prejavilo v podobe správania orientovaného na posilnenie sociálneho postavenia. Podľa výskumníka Gideona Navea z Pensylvánskej univerzity síce ide len o malú zmenu správania, ale štúdia bola realizovaná na veľkej výskumnej vzorke, preto možno hovoriť o rukolapných dôkazoch, že testosterón ovplyvňuje správanie aj mužské preferencie vo vzťahu k produktom.

Túžba po zvýšení sociálneho statusu

V jazyku ľudského sexuálneho správania by napríklad preferencia drahších produktov, a teda aj nedostupnejších a cenenejších, mohla zvyšovať atraktivitu osoby v očiach opačného pohlavia. Naznačuje to, že má muž k dispozícii dostatok zdrojov, a preto môže investovať do vecí, ktoré nespadajú do kategórie bežných potrieb. Je skrátka signálom, že dotyčný si „to môže dovoliť“.

Do štúdie výskumníci zapojili 243 mužov vo veku od 18 do 55 rokov. Každý z mužov dostal gél, ktorý si mal aplikovať na pokožku. Niektoré z gélov však obsahovali testosterón a niektoré boli len placebom bez obsahu testosterónu.

Jednou z testovaných úloh bol výber z dvoch značiek oblečenia. Kým jedna z nich bola zvučného mena, druhá nemala imidž luxusného tovaru, hoci bola známa. Muži, ktorým krém s testosterónom prechodne zvýšil hladinu tohto hormónu, uprednostňovali drahšiu značku. Aj v ďalších úlohách si muži mali vyberať tovary, pričom sa ich výskumníci pýtali na postoj k nim. Muži, ktorí dostali krém s testosterónom, mali opäť s vyššou pravdepodobnosťou kladný postoj k produktom, ktoré zvyšovali symbolický sociálny status ich majiteľa.

Podľa Navea u mužov prirodzene stúpa hladina testosterónu napríklad počas športovania, súťaženia, ale aj po prekonaní dôležitých životných zmien, akými sú povýšenie v práci alebo rozchod. V tomto období môžu mať teoreticky vyšší sklon k márnotratnosti.

Fotogaléria


Tagy:
testosterón

2018-07-15 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia