Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekvapivé zistenie o mladších generáciách: Sú deti čoraz hlúpejšie? Toto je desivý dôkaz!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Stanú sa z ľudí v budúcnosti superinteligentné bytosti, pýcha vesmíru? Najnovšie zistenia tomu nenasvedčujú. Nórski výskumníci so znepokojením pozorujú, ako IQ ľuďom pomaly klesá.

Vedci z Centra pre ekonomický výskum Ragnara Frischa z Osla zistili, že mladí nórski muži majú nižšie IQ než ich otcovia v rovnakom veku. Do výskumu zahrnuli viac ako 700-tisíc mužov, ktorým merali inteligenciu medzi rokmi 1970 a 2009 pri príležitosti ich nástupu do povinnej vojenskej služby.

Čítajte viac: Nečakaný objav: Bežný vírus dokáže znižovať inteligenciu, týmto trikom dostane aj vás!

Vedci hovoria, že pozorujú opačný efekt, než aký si psychológovia všimli v minulom storočí, keď ľuďom IQ postupne stúpalo v priebehu desaťročia priemerne o tri body. Žeby sme dnes boli príliš rozmaznaní a leniví na to, aby sme namáhali mozgové závity? Nórski vedci totiž tvrdia, medzigeneračne sa hodnota IQ znížila približne o sedem bodov.

Flynnov efekt už neplatí

Postupný nárast bodov v IQ testoch behom 20. storočia sa označuje ako Flynnov efekt. Ten sa odborníci snažili vysvetliť kvalitnejším vzdelávaním, stravou, zdravotnou starostlivosťou i rozvojom abstraktného myslenia. Náš životný štýl sa ale znova mení a dnes ho už nepozorujú.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci sa domnievajú, že pokles hodnoty IQ v testoch by mohol odzrkadľovať zmeny v školskej výučbe aj samotný fakt, že ľudia už nečítajú knihy tak často, ako v minulosti a viac času venujú technológiám, napríklad hraniu videohier. Hypotéze o poklese inteligencie kontrujú aj niektoré predchádzajúce štúdie. Briti napríklad zaznamenali zhruba od prelomu tisícročia pokles inteligencie o 2,5 až 4,3 bodu v priebehu desiatich rokov. Výsledky štúdie zverejnil magazín National Academy of Sciences of the United States of America Journal (PNAS).

Viac o téme: InteligenciaIQ testFlynnov efekt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9