Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Toto vám v škole určite nepovedali: Krutá pravda o tom, čo odhalili staré vzorky z latrín!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nejeden moderný Európan je presvedčený, že ľudia sa v minulosti stravovali zdravšie ako dnes. Keď sa však dozviete, čo sa v stredovekom jedálničku nachádzalo pomerne často, možno aspoň čiastočne zmeníte názor.

Holanďania pili víno, Dáni a Litovčania skôr pivo, ku ktorému jedli prevažne surové, zle uvarené mäso. Vyplýva to z vedeckej štúdie uverejnenej v časopise Plos One, ktorá zhŕňa výskum stovky rokov starých zvyškov stolice vykopanej na miestach starých latrín.

Čítajte viac: Populárna diéta podľa krvných skupín: Doktor Bukovský prezradil, či má v sebe zrnko pravdy

Tím okolo Martina Söa z univerzity v Kodani skúmal predovšetkým genóm vajíčok parazitov, ktoré sa našli v pozostatkoch starých ľudských exkrementov. Odhaliť tak mohli nielen spôsob, akým sa ľudia v čase medzi rokmi 500 pred naším letopočtom a 1700 nášho letopočtu v severnej Európe a na Blízkom východe stravovali, ale tiež to, aké chovali domáce zvieratá, informovala agentúra DPA.

Surové ryby a mäso

Takzvaným sekvenovaním DNA je podľa štúdie možné získať oveľa lepšie výsledky ako doterajším skúmaním pomocou mikroskopov. Vedecký tím skúmal staré latríny v Bahrajne, Jordánsku, Dánsku, Holandsku a Litve. V nich našli vedci vajíčka mnohých parazitov, vrátane škrkavky detskej a tenkohlavca ľudského, ktoré - ako už ich mená napovedajú - parazitujú na človeku.

Čítajte viac: Podivné krutosti medicíny: Najšialenejšie metódy, ktoré sa používali v minulosti

Niektoré z identifikovaných parazitov sa prenášajú z človeka na človeka, iné cez zvieracieho medzihostiteľa, napríklad prasa alebo rybu. Zo skúmania týchto cudzopasníkov vyplynulo aj to, že v jedálničku ľudí v severnej Európe sa kedysi nachádzali ryby a bravčové mäso, ktoré boli prakticky ešte surové. Analýza vajíčok tiež odhalila, že dávni obyvatelia severnej Európy chovali ako domáce zvieratá ovce, kone, psy a ošípané.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem vajíčok parazitov skúmali vedci aj rastlinnú a živočíšnu DNA nájdenú vo zvyškoch exkrementov na mieste starých latrín. Aj to prinieslo informácie o tom, ako ľudia kedysi lovili a ako sa stravovali. V Dánsku napríklad podľa štúdie v rokoch 1000 až 1400 lovili predovšetkým vráskavca myšoka, srny a zajace. Navyše, jedli veľa kapusty a pohánky, ale tiež jačmeň, hrach a ďalšie strukoviny, jahody, slivky, hrušky, rebarboru a lesné plody.

Viac o téme: StredovekSurové mäsoLatrínaVzorky stoliceStravovanie v minulosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9