Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšia slabina príliš inteligentného mozgu: Vlastnosť, ktorú pochopí len génius

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Inteligencia je odjakživa vnímaná ako synonymum úspechu. Psychológovia však už desaťročia upozorňujú na to, že môže predstavovať určité osobnostné limity. Tento predpoklad potvrdzuje aj jeden z posledných výskumov.

Podľa jednej z posledných štúdií prejavov sprevádzajúcich vysokú inteligenciu majú ľudia s vyšším IQ aj vyššie riziko, že budú trpieť duševným ochorením. Z výskumu publikovanom v magazíne Science Direct vyplýva, že až pätina členov americkej Mensy, organizácie združujúcej ľudí s IQ nad 130, má diagnostikovanú úzkostnú poruchu, čo je v porovnaní s bežnou vzorkou americkej populácie o polovicu viac.

Čítajte viac: Psychológovia našli tri vlastnosti, ktoré predpovedajú úspech v živote: Máte ich aj vy?

Vedci predpokladajú, že ľudia s vyššími kognitívnymi schopnosťami majú tendenciu reagovať intenzívnejšie na vnemy prostredia než tí s nižším IQ. Z tohto dôvodu majú takíto jedinci „hyperaktívnejší“  centrálny nervový systém. Ich vnútorný „senzor“ je citlivejší na dráždivé signály, ktoré môžu vyvolať stresovú reakciu, napríklad záškodnícka poznámka od kolegu v práci alebo nepríjemný zvuk.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Verbálne IQ a manželstvo

Je však nutné spomenúť, že vyššia inteligencia má aj nesporné výhody. Často býva spájaná s vyšším vzdelaním a príjmom. Podľa novej štúdie publikovanej v magazíne Science Direct, na ktorej spolupracovali fínski a americkí vedci, vstupujú muži s vyššou verbálnou inteligenciou častejšie do manželstva. Vedci predpokladajú, že muži s lepšou schopnosťou riešiť jazykové problémy a analyzovať informácie pomocou jazyka majú vyššiu šancu oženiť sa a súčasne zotrvať v manželstve čo najdlhšie.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com

Viac o téme: InteligenciaIQDuševná choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9