Psychológovia našli tri vlastnosti, ktoré predpovedajú úspech v živote: Máte ich aj vy?

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-04 15:30:00

Americkí psychológovia tvrdia, že správanie študentov na strednej škole predpovedá nielen ich úspech v neskoršom živote, ale aj výšku príjmu – bez ohľadu na inteligenciu alebo rodinné zázemie.

Stredoškoláci, ktorí sú zodpovední, radi sa učia a zároveň majú dobrú čitateľskú gramotnosť a vyjadrovacie schopnosti, nedostávajú len lepšie známky, ale budú podľa amerických psychológov aj spokojnejší so svojím neskorším zamestnaním a príjmom. Vyplýva to zo štúdie Americkej psychologickej asociácie, informuje Phys.org.

Čítajte viac: Obrovská chyba, po ktorej klesá inteligencia: Takto mení mozog osvetlenie!

Odborníci veria, že táto hypotéza funguje bez ohľadu na výšku IQ, sociálno-ekonomické zázemie či iné osobnostné faktory. Dôvodom je skutočnosť, že si títo študenti osvojili model úspešného správania. Ak chcú teda rodičia zo svojich detí vychovať úspešných ľudí, mali by u nich podporovať práve také zručnosti a rysy, ktoré sa s ním spájajú – napríklad zodpovednosť a cieľavedomosť.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že mnohým úspešným ľuďom sa darilo už na strednej škole. Štúdia zahŕňala 346 660 amerických študentov, z ktorých časť vedci desaťročia sledovali. Psychológov zaujímalo ich neskoršie vzdelanie, prestíž a príjem. Za najväčší predpoklad úspechu po skončení dlhodobej štúdie označili zodpovednosť, záujem o vzdelávanie a jazykovú gramotnosť. Štúdia bola zverejnená v magazíne Journal of Personality and Social Psychology.

Fotogaléria


Tagy:
úspech stredná škola

2018-03-04 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia