Mýtus alebo podmienka šťastia v práci? Toto urobí so psychikou zvýšenie platu!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-05-01 15:30:00

Hovorí sa, že šťastie, lásku, zdravie či spokojnosť si za peniaze nekúpime. Túto ľudovú múdrosť sa rozhodli preveriť švajčiarski vedci z Baselskej univerzity. Zaujímalo ich, aký vplyv na pocit spokojnosti zamestnancov v práci má zvyšovanie mzdy.

Väčšina zamestnancov sa zhoduje, že štedrosť by mala byť vlastnosťou dobrého šéfa. Ekonómovia z Baselskej univerzity môžu túto hypotézu len potvrdiť. Urobili totiž štúdiu, v rámci ktorej skúmali, ako sa zvýšenie mzdy prejaví na spokojnosti zamestnancov so svojím pracovným miestom. Má to však háčik.

Čítajte viac: Geniálna rada slávneho fyzika Stephena Hawkinga: Najkrajší odkaz pre ľudí s depresiou

V praxi platí jednoduchá matematika – keď mzdy rastú, zamestnanci majú tendenciu byť spokojnejší so svojou prácou. A keď má niekto na výplatnej páske vyššie číslo ako jeho kolegovia, radosť sa ešte viac znásobuje – ale len dočasne, tvrdia vedci v štúdii zverejnenej v magazíne Journal of Economic Behavior & Organization.

Téma zvyšovania miezd je podľa výskumníkov veľmi zaujímavá aj pre zamestnávateľov, pretože ovplyvňuje pracovné nasadenie a morálku pracovnej sily. Odborníci zistili, že spokojnosť s pracovným miestom pozitívne koreluje so zvyšovaním miezd alebo už len samotným očakávaním zvýšenia mzdy. Navyše, ak dôjdu k nárastu za kratšie časové obdobie, dobrý pocit z práce je ešte výraznejší.

Ako najlepšie motivovať zamestnancov?

Žiaľ, satisfakcia spojená so zvýšením mzdy má len dočasný efekt a v horizonte štyroch rokov sa vytráca. V priebehu času sa totiž ľudia prispôsobia nastaveniu svojej mzdovej situácie a vyšší plat sa skôr stáva métou budúceho zamestnania. Zaujímavosťou je, že podobný „emočný“ mechanizmus funguje aj opačným smerom, teda, keď sa platy znižujú. Aj v tomto prípade sa po čase zamestnanci adaptujú na vzniknutú situáciu a pocit spokojnosti v práci sa môže objaviť znovu.

Ako však docieliť, aby boli zamestnanci v práci spokojní stále? Ideálnym odporúčaním zo strany expertov je zvyšovať mzdu priebežne, pravidelne a v nižších sumách. Takýmto spôsobom môže byť mzda nástrojom na dlhodobú podporu motivácie zamestnancov. Táto stratégia je podľa nich efektívnejšia ako rapídne, neočakávané a nepravidelné zvyšovanie miezd.

Fotogaléria


Tagy:
peniaze spokojnosť šťastie plat mzda

2018-05-01 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com, TASR/AP Photo/Jens Meyer  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia