Bizarný trik, ako zhodiť kilá bez námahy: Po tejto zmene začne tuk miznúť aj sám!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-04-04 05:55:00

Zhodiť päť prebytočných kilogramov do štíhlejšieho pása býva niekedy ťažšie ako schudnúť 20 kíl tuku. Vedci si preto posvietili na zaujímavý experiment. Zisťovali, čo by sa zmenilo, keby sme namiesto sedenia v práci stáli. Výsledok stojí za pokus!

Podľa novej štúdie Európskej kardiologickej spoločnosti zverejnenej v magazíne European Journal of Preventive Cardiology by mohlo pomôcť s úpravou línie aj státie. Ak by sme totiž namiesto sedenia v práci šesť hodín stáli, kilogramy by išli dolu samé. Na ilustráciu: osoba vážiaca 65 kilogramov by za štyri roky schudla 10 kíl len vďaka každodennému šesťhodinovému státiu (keby radikálne nezvýšila alebo neznížila svoj kalorický príjem).

Čítajte viac: Zmerajte si obvod pása: Nové zistenie zmení váš pohľad na prebytočné kilá!

Už dávnejšie štúdie upozornili, že dlhodobé sedenie súvisí s nárastom obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Priemerný Európan strávi sedením približne sedem hodín denne, preto výskumníkov zaujímalo, či by sa niečo zmenilo, keby človek namiesto sedenia stál. Preto zanalyzovali výsledky zo 46 štúdií, do ktorých bolo zapojených 1 184 účastníkov. Ich priemerný vek bol 33 rokov a priemerná hmotnosť 65 kilogramov. Medzi dobrovoľníkmi bolo 60 percent mužov.

Čítajte viac: Doktorka Katarína Černá: Populárne diéty v ľuďoch vzbudzujú falošnú nádej

Vedci zistili, že telo spáli pri každej minúte státia 0,15 kcal, čo je viac než pri sedení. Človek by tak mohol spáliť každý deň o 54 kcal viac – a to len pri statickom státí! Keby však človek počas státia vykonával aj pohyby, výsledok by bol ešte lepší než 10 kilogramov za štyri roky. Státie namiesto sedenia by eventuálne mohlo byť návodom na udržanie si štíhlej línie.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie sedenie státie

2018-04-04 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia