Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť stresujúcej práci: Na tento varovný signál si dajte pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Kto má stresujúce zamestnanie, väčšinou sa snaží napätie kompenzovať voľnočasovými aktivitami a relaxom. Psychika, ktorá denne podáva stopercentný výkon, totiž musí načerpať nové sily. V opačnom prípade človek vyhorí. Sú však ľudia, ktorým vysoké pracovné nasadenie a stres neprekáža, dokonca im imponuje. Dôvod by vám možno nenapadol.

 

Zo štúdie publikovanej v magazíne Journal of Business Ethics vyplýva, že „psychopati“, teda ľudia s poruchou osobnosti, ktorá zahŕňa nedostatok empatie a sociálnej etiky, sa v náročnom stresujúcom zamestnaní uplatnia lepšie ako tí, ktorí do tejto škály nespadajú. Výskumníci zistili, že psychopati dokážu v stresujúcej atmosfére nečakane prosperovať.

Čítajte viac: Pracovisko ako príčina ochorení: Čo sa v tele deje, keď prežívame stres

Tieto závery vyvodili výskumníci na základe výsledkov dvoch prieskumov, do ktorých bolo zapojených 419 dospelých Američanov. Testovaní účastníci vypĺňali dotazníky, ktoré sledovali mieru ich psychopatického správania. Museli napríklad odpovedať na otázku, či im manipulácia s pocitmi iných ľudí robí radosť, alebo či v práci v prvom rade sledujú svoj osobný prospech.

Čítajte viac: Psychiater Michal Patarák o schizofrénii: Žiadne agresívne šialenstvo z hororových filmov

Ako pre IFLScience povedala výskumníčka Charlice Hurstová, psychopati majú tendenciu byť chladní, neľútostní a manipulatívni. Pre takéto sklony však neexistuje žiadna presná určujúca hodnota. Približne sto účastníkov však vykazovalo nezvyčajné psychické tendencie. Po vyplnení testov sa mali účastníci vžiť do roly podriadeného pod vedením istého typu šéfa. Tí, ktorých psychopatické skóre bolo zvýšené, uvádzali, že by radšej pracovali pre náročného dominantného šéfa.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Tieto osoby boli tiež menej citlivé na zneužívanie zo strany nadriadeného. Prejavy hrubosti, narúšanie súkromia, nepridelenie odmeny za vykonanú prácu či neplnenie sľubov zo strany šéfa akceptovali viac ako ostatní. Čím mali testovaní účastníci vyššie skóre psychopatických tendencií, tým pozitívnejšie konotácie si spájali s nekompromisnými nadriadenými. Toto zistenie môže naznačovať, že ľudia so psychopatickými sklonmi lepšie znášajú prácu pod tlakom a ľahšie sa vyrovnávajú s neetickým správaním. 

Viac o téme: PrácaStresPsychopat
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9