Túto CHYBU už nikdy nerobte! Dôvod, prečo si pri kýchaní nesmiete chytať nos!

Ilustračné foto
2018-01-18 20:30:00

Mnohí ľudia sa niekedy snažia neželanému kýchnutiu zabrániť tak, že si zatvoria ústa a rukami stlačia nosné dierky. To by však podľa odborníkov robiť nemali. Hrozí im totiž vážne poškodenie zdravia.

Keď si pri kýchnutí zapcháte nos a zatvoríte ústa, môžete si nechcene natrhnúť tkanivá v hrdle s následkom poškodenia svalstva v hrudníku. Síce ide o zriedkavý stav, ale britskí odborníci sa s pretrhnutým hrdlom v dôsledku potláčaného kýchania už stretli, píše Iflscience.com. Išlo o 34-ročného pacienta, ktorí prišiel na pohotovosť po „explózii“, ktorá nastala v jeho hrdle v dôsledku snahy zabrániť kýchnutiu.

Čítajte viac: Nádcha, ktorá trvá len tri dni? Skvelý tip, ktorý skráti dĺžku trvania choroby!

Po nečakanej udalosti mužovi opuchol krk tak veľmi, že sotva dokázal hovoriť a každé prehltnutie bolo preňho veľmi bolestivé. Pri stave, ktorý lekári označujú ako subkutánny emfyzém a pneumomediastinum, prenikajú vzduchové bubliny do svalových tkanív a hrudnej dutiny. Lekári zároveň upozornili, že okrem spomenutého rizika hrozí pri potláčaní kýchania aj pretrhnutie ušného bubienka, prasknutie očných cievok alebo mozgovej aneuryzmy (vydutiny v oslabenej časti mozgovej cievy).  

Kýchanie je prirodzený obranný telesný reflex, pomocou ktorého sa telo snaží vypudiť dráždivé vdýchnuté častice, ako prach či peľ. Reakcia vzniká zapojením viacerých svalových skupín a orgánov – pľúc, bránice, brucha, hrudníka, krku a nosa. Kýchnutie začína hlbokým podvedomým nádychom, po ktorom nasleduje krátke zadržanie dychu, na hrudník je vyvinutý tlak, jazyk sa dotkne podnebia a vzduch „vyprskne“ von nosom. 

Fotogaléria


Tagy:
kýchanie kýchnutie

2018-01-18 20:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia