Prekvapivý dopad flirtu na ženské telo: Zradný vedľajší účinok sexuálnej túžby

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-15 17:00:00

Vášeň a neha vo dvojici sa ženám môže vypomstiť viac ako mužom. Dôvodom je, prekvapivo, pôsobenie pánskej vône na ženské zmysly. Dokáže ich opantať natoľko, že ľahšie podľahnú spoločenskej neresti.

Hovorí sa, že muži ženám dokážu poblázniť zmysly a vedci tejto ľudovej múdrosti dávajú za pravdu. V prítomnosti sexuálne atraktívneho muža podľa nich dokážu vypiť viac alkoholu ako bežne. Príčinou je vôňa mužského tela, tvrdia psychológovia z University of South Florida.

Čítajte viac: Alkohol je horší ako časovaná bomba: Z tohto zistenia vás zamrazí až v kostiach

Vedci vychádzali z výsledkov predchádzajúceho experimentu, v rámci ktorého prišli na to, že muži v prítomnosti ženy v plodnej fáze menštruačného cyklu vypijú v priemere viac alkoholu. Do aktuálneho experimentu odborníci zapojili 103 mladých žien vo veku od 21 do 31 rokov, aby zistili, či platí niečo podobné aj u žien. Testovali na nich mieru vypitia alkoholu pod vplyvom pôsobenia pánskej kolínskej.

Na vine sú kultúrne asociácie

V rámci experimentu dali ženám ovoniavať vzorky kolínskej postriekané feromónom androsterónom alebo vodou. Potom účastníčky výskumu požiadali, aby vypili toľko piva, na koľko majú chuť (každá mohla vypiť maximálne dva poháre nealkoholického piva). Tie ženy, ktoré boli vystavené pôsobeniu androsterónu, vypili v priebehu desiatich minút o desať percent viac nápoja ako účastníčky, ktoré ovoniavali len pásiky s čistou vodou.

Podľa vedcov je príčinou nadmerného príjmu alkoholu zvyk, kultúrne asociácie, ktoré sú spájané s pitím alkoholu a sexualitou. Aj keď podľa výskumníkov nemusia výsledky korelovať so správaním ľudí v realite, resp. mimo experimentálneho laboratória, považujú ich za zaujímavé vzhľadom na to, že vzťah medzi množstvom alkoholu a vôňou potvrdili už dve štúdie. Podrobnosti výskumu boli publikované na stránke amerického Národného centra pre biotechnologické informácie

Fotogaléria


Tagy:
alkohol vôňa sex flirt feromóny

2018-01-15 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia