Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Patríte aj vy medzi sapiosexuálov? Toto bizarné tajomstvo zdieľa len hŕstka ľudí

Ilustračné foto: Thinkstock.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Thinkstock.com (Zdroj: thinkstock.com)

Nevzrušuje ich pohľad na atraktívnu postavu, krivky či krásnu tvár, nezaujímajú ich partnerove peniaze. Sapiosexuáli chcú niečo iné a keď to u svojho náprotivku nenájdu, večne im bude vo vzťahu „to podstatné“ chýbať.

Psychológovia poznajú slovo „sapiosexuál“ už niekoľko rokov. Označujú ním ľudí, ktorých na opačnom pohlaví priťahuje vysoká inteligencia viac ako čokoľvek iné. Najnovšia štúdia existenciu tohto druh náklonnosti ešte viac potvrdzuje. Výskum sapiosexuality na Univerzite Západnej Austrálie viedol psychológ Gilles Gignac a zaradil doň 383 študentov, ktorých úlohou bolo vyplniť dotazník o svojich vzťahových preferenciách.

Čítajte viac: Krutá pravda: Toto si ženy naozaj myslia o silných svalnatých chlapoch!

Podľa Gignaca je sapiosexualitu možné psychometricky zachytiť. Z testovania vyplynulo, že do tejto skupiny patrí približne 1 - 8 percent mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov, ktorí IQ považujú za najatraktívnejšiu vlastnosť. Paradoxom však je, že vlastná vrodená inteligencia nerozhoduje o tom, do akej miery jedinec vyžaduje vysoké IQ u iného. Inteligencia sa medzi preferenciami ľudí umiestnila na celkovom druhom mieste. Na prvom mieste bola potreba láskavého a rozumného partnera. Hoci si viacerí želajú vysoko inteligentných partnerov, tí, ktorí sú naozaj inteligentnejší ako 99 percent ostatných, zvyčajne nepatria k tým najžiadanejším. Aj na takéto rozpory výskum narazil.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Dotazník obsahoval aj otázky typu: do akej miery je pre vás vzrušujúci intelektuálne stimulujúci rozhovor alebo intelektuálne rozprávanie niekoho iného? Hoci z výskumu vyplynulo, že je inteligencia považovaná za atraktívnu, závery nemusia byť obrazom celej populácie. Vzorku dobrovoľníkov totiž tvorili vysokoškoláci, čiže ľudia s nadpriemerným IQ. Štúdia bola publikovaná v magazíne Intelligence

Viac o téme: LáskaDvojicaZamilovanosťInteligenciaIQSapiosexuál
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9