Odborník vyvrátil najväčší mýtus o dverových kľučkách: Pravda o bakteriálnej hrozbe

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-19 06:00:00

Baktérie sú všade okolo nás. Mnohé z nich dokážu „cestovať“ kilometre ďaleko z miesta na miesto len vďaka tomu, že ako dopravný prostriedok využívajú ľudské telo. Veľakrát sa baktériám darí aj preto, lebo ľudia nedezinfikujú miesta s ich najčastejším výskytom.

 

Ako povedal v rozhovore pre portál Moneymag.cz Jan Boháček, viceprezident a riaditeľ spoločnosti Ecolab pre región strednej a východnej Európy, baktériám sa najlepšie darí v teplom a vlhkom prostredí. „Z tohto dôvodu sprchové závesy, hubky na umývanie riadu a dosky na krájanie patria medzi najznečistenejšie objekty v domácnosti. Hneď na druhom mieste sú kľúče od domu, peniaze a mobilné telefóny. Sú to teda veci, ktoré často držíme v rukách,“ vymenoval.

Čítajte viac: Uteráky špinavšie než toaleta?! Odborníci prezradili, čo na nich našli

Nebezpečenstvo, ktoré by sme nemali podceňovať, sa vyskytuje najmä na madlách v dopravných prostriedkoch. Denne sa ich dotýka obrovské množstvo neznámych ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú najúčinnejšími prostriedkami na hubenie rukami prenosných baktérií napríklad antibakteriálne mydlá. Poruke by sme mali mať aspoň dezinfekčné gély.

Pozor na sušiče rúk!

Kým napríklad nákupné košíky alebo vozíky predstavujú veľkú bakteriálnu hrozbu, kľučky dverí sú pomerne bezpečné. „Množstvo baktérií na kľučkách dverí zriedka presahuje hodnotu potrebnú k prenosu infekcie. Náš imunitný systém si dokáže s takým množstvom baktérií účinne poradiť,“ dodal Boháček na margo kľučiek, ktoré by však v ideálnom prípadne takisto mali byť pravidelne čistené, aby sa na nich nezachytávali škodlivé baktérie a vírusy.

Ako doplnil odborník, určité riziko predstavujú aj moderné vzdušné senzorové sušiče rúk, pretože môžu byť kontaminované baktériami z okolia. Rozšírenie patogénov uľahčuje horúci vzduch, ktorý baktérie fúka priamo na naše ruky. „Najlepším spôsobom sušenia rúk je použitie jednorazových papierových utierok. Ich uskladnenie je vysoko hygienické a pri ich používaní nedochádza ku kontaktu s inými ľuďmi,“ zhodnotil expert.

Fotogaléria


Tagy:
dvere kľučka baktérie kľučky vírus

2017-11-19 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia