Nová štúdia prichádza s odvážnym tvrdením: Ženy majú oproti mužom jednu veľkú výhodu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-19 15:30:00

Mozog je jediným orgánom ľudského tela, ktorý rozpútava vojnu pohlaví. Niektoré výskumy tvrdia, že je mužský mozog o niečo inteligentnejší ako ženský, iné štúdie túto hypotézu vyvracajú. Mnohé však dávajú za pravde teórii o mierne odlišných schopnostiach ženského a mužského mozgu. Najnovší výskum tvrdí, že jedno z pohlaví je predsa len v niečom lepšie.

 

Štúdia publikovaná v magazíne Journal of Alzheimer’s Disease tvrdí, že ženský mozog je aktívnejší ako mužský. Výskumníci na to prišli prostredníctvom CT vyšetrenia, ktoré im dokázalo poskytnúť prehľadné informácie o anatómii mozgu a jeho biologickej aktivite. Tím kalifornských vedcov skúmal mozgy desiatok zdravých ľudí a viac ako 26 600 psychiatrických pacientov, aby dokázal identifikovať rozdiely medzi mozgami mužov a žien. Odlišnosti sa týkali najmä funkcií mozgu.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Mozgy psychiatrických pacientov odrážali poruchy ako schizofrénia, bipolárna porucha či porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, informuje Iospress.nl. Vedci si všímali 128 oblastí mozgu počas ničnerobenia skúmaných subjektov, a potom pri riešení náročných úloh testovanými osobami.

Dôvod, prečo sú ženy úzkostnejšie

Ženské mozgy boli v rámci štúdie aktívnejšie v mnohých oblastiach, najmä v prefrontálnej kôre, ktorá kontroluje a ovplyvňuje impulzy aj myslenie, a tiež v limbických a emocionálnych oblastiach mozgu, ktoré sú spájané s náladou a úzkosťou. U mužov boli, naopak, aktívnejšie vizuálne a koordinačné mozgové centrá.

Výsledky môžu podľa vedcov napomôcť k pochopeniu rizika a rozvoja psychických porúch. Ukazuje sa totiž, že ochorenia menia mozog aj na základe pohlavných rozdielov. U žien je oveľa pravdepodobnejšie, že budú trpieť úzkosťou, depresiou alebo Alzheimerovou chorobou. Zvýšený prietok krvi v prefrontálnej kôre u žien je podľa vedcov zodpovedný aj za lepšiu schopnosť empatie, intuície a spolupráce. Ale súčasne je tiež dôvodom zvýšenej opatrnosti žien a častejších obáv.

Fotogaléria


Tagy:
mozog ženy muži

2017-08-19 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia