Najväčšia chyba, akú môžete urobiť: Špongie už nikdy nečistite, z dôvodu vás zamrazí!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-02 10:00:00

Kto má problémy s imunitou, ten by nemal prehliadať výsledky najnovšej vedeckej štúdie nemeckých mikrobiológov. Výskum zamerali na najpoužívanejšiu vec v kuchyni. Keď sa ju pokúsite vyčistiť, nastane hotová pohroma!

Závery štúdie vedenej nemeckou Furtwangenskou univerzitou znepokoja každého poriadkumilovného perfekcionistu. Zdanlivo čistá používaná kuchynská špongia na umývanie riadu je kontaminovaná stovkami baktérií. Výskumníci analyzovali vzorky zo 14 kuchynských špongií a našli na nich 362 rôznych druhov baktérií, usadených v pene špongie. Našťastie, väčšina z nich nebola škodlivá, objavili však aj výnimky.

Čítajte viac: Muž dva týždne nepoužil mydlo ani sprchový gél: Nastali ohromné zmeny, ktoré nečakal

„Prekvapilo nás, že päť z desiatich druhov, ktoré sme našli najčastejšie, patrí do takzvanej rizikovej skupiny 2 (RG2), čo znamená, že sú potenciálnymi patogénmi,“ povedal mikrobiológ Markus Egert, ktorý štúdiu viedol. Konkrétne ide o baktérie Acinetobacter johnsonii, Moraxella osloensis, Chryseobacterium hominis, Acinetobacter pittii a Acinetobacter ursingii, ktoré môžu spôsobovať infekcie.

Najväčšie bakteriálne ložisko

Vedcov zaujali najmä baktérie z rodu Moraxellaceae, ktoré možno nájsť aj na ľudskej pokožke. To odborníkov prinútilo špekulovať, či sa nimi ľudská pokožka nemôže kontaminovať práve po kontakte so špongiou, ktorú vedci nazvali „najväčšou zásobárňou baktérií v celom dome.“ Špongie sú vlhké, majú poréznu štruktúru, vďaka čomu sú ideálnou živnou pôdou pre mikróby.

Nie je žiadnou raritou, že mnoho ľudí používa špongie na čistenie rôznych znečistených plôch, napríklad kuchynského drezu. Takýmto spôsobom môže dôjsť nielen ku kontaminácii pokožky, ale aj potravín, ktoré na povrch ukladáme, uveidli vedci vo vedeckom magazíne Scientific Reports.

Nesnažte sa ju vyčistiť!

Podľa Egerta bola koncentrácia baktérií na kubický centimeter taká vysoká, že podobné hodnoty vedci nachádzali vo vzorkách stolice. Je zarážajúce, že kuchyňa môže byť rovnako alebo viac znečistená ako toaleta. „Najviac nás prekvapilo to, že bez ohľadu na to, čo robíte, by ste sa špongiu nemali snažiť vyčistiť alebo vydezinfikovať. To by bola tá najväčšia chyba,“ upozorňuje. Ukázalo sa, že pravidelné čistenie nabáda baktérie k tomu, aby sa ešte viac množili, najmä baktérie z rodu Moraxellaceae. Vedci radia kuchynské špongie používať maximálne jeden týždeň, a potom ich nahradiť novými.

Fotogaléria


Tagy:
kuchyňa baktérie hygiena špongia

2017-08-02 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia