Ženy pobláznila bizarná metóda: Tehotenstvo vraj odhalí zubná pasta, čo na to odborník?

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-03 06:00:00

Internetom sa šíri bizarná metóda, pomocou ktorej sa ženy snažia zistiť, či sú tehotné. Stačí, ak zmiešate ranný moč so zubnou pastou a počkáte na odpoveď v podobe chemickej reakcie. Vyšetrenie zaujímalo, či môže byť tento postup vierohodný. Oslovili sme preto odborníka zo známej stránky Lovci šarlatánov.

 

Napriek tomu, že sú tehotenské testy pomerne cenovo dostupné a zoženiete ich už aj v supermarkete, ľudia majú stále tendenciu hľadať iné, ľudové praktiky na odhaľovanie biologických tajomstiev. Jedným z príkladov je tehotenský test s použitím zubnej pasty a ranného moču.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Ako píše Huffingtonpost.co.uk, tento bláznivý test je lacný a v domácich podmienkach jednoducho uskutočniteľný. Aj preto nabral veľmi rýchlo na popularite. Stačí, keď žena zmieša malé množstvo svojho ranného moču so zubnou pastou v miske. Ak je tehotná, zubná pasta vraj začne peniť a zmení farbu.

Dôkazom, že trend nabral na sile a doma ho overujú viaceré ženy, sú množiace sa videá a návody, ako ho vykonať. Farmaceut Stuart Gale z Oxford Online Pharmacy si však myslí, že by ženy výsledok testu nemali brať veľmi vážne. Ani zďaleka totiž nemusí zodpovedať realite. Šumivý efekt spôsobuje kyselina obsiahnutá v moči, ktorá reaguje s látkami v zubnej paste. Čím je moč kyslejší, tým viac zubná pasta šumí. Nie je to však spôsobené tehotenskými hormónmi, ktoré pri reakcii nezohrávajú žiadnu rolu. Ženám farmaceut odporúča používať tehotenské testy, ktoré im výsledok prezradia s 99-percentnou istotou.

Názor odborníka

„Určovanie gravidity pomocou omočenia zubnej pasty nie je podložené žiadnym relevantným vedeckým výskumom. O tehotenstve ženy nás môžu informovať klinické príznaky gravidity (nevoľnosť, vynechanie menštruácie atď.), ktoré sú však málo senzitívne i málo špecifické. V súčasnosti sa teda pri diagnostike tehotenstva moderná medicína opiera o exaktnejší postup. Je ním laboratórne stanovenie koncentrácie voľnej frakcie beta podjednotky ľudského choriogonadotropínu (bHCG, hormón) v krvi. Hladina spomínaného hormónu je v krvi počas gravidity zvýšená a vo zvýšenej miere preniká aj do moču. Domáce ‚papierikové‛ testy sú menej citlivé ako stanovenie z krvi. Využívajú  chemickú reakciu ‚poháňanú‛ prítomnosťou vysokých koncentrácii choriogonadotropínu preniknutého do moču. Bežným ‚papierikovým‛ testom sa dá tehotenstvo stanoviť najskôr o týždeň až dva od splynutia spermie s vajíčkom,“ vysvetlil medik Ján Šoltés, ktorého slovenská verejnosť pozná aj z populárnej stránky Lovci šarlatánov.

Fotogaléria


Tagy:
zubná pasta metóda tehotenstvo

2017-08-03 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com Video: Youtube/NiKita  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia