Máte športové nadanie alebo duševnú chorobu? Prezradia vám to tieto dva prsty!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-08 11:00:00

Dobre sa zahľaďte na svoj prstenník a ukazovák. Aké dlhé sú, keď ich porovnáte? Vedci tvrdia, že by dĺžka týchto dvoch prstov mohla prezrádzať sklony k úzkosti a depresii, ale aj športové nadanie a dobrú schopnosť orientovať sa v priestore.

Neurológovia predpokladajú, že by dĺžka prstov mohla hrať kľúčovú rolu v posudzovaní ženských i mužských atletických schopností, ale aj miery úzkostných pocitov. Oba prsty sú totiž akýmsi indikátorom množstva testosterónu, ktorému bolo dieťa vystavené v maternici ešte pred narodením, vysvetlil nórsky neurológ Carl Pintzka.

Čítajte viac: Bežná vec, ktorá sa mnohým stáva hlavne v lete: Triky, ako sa zbaviť vody v uchu bez pomoci lekára

O ľuďoch, ktorí majú ukazovák kratší ako prstenník je známe, že boli vystavení vyšším hladinám testosterónu počas vnútromaternicového vývinu. Do vienka podľa vedcov dostali aj predispozície na atletické schopnosti, žiaľ, súčasne tiež sklony k poruche pozornosti spojenej s hyperaktivitou (ADHD), Tourettovmu syndrómu a autizmu (častejšie u mužov). S nižšími hladinami testosterónu sa spája zvýšené riziko rozvoja depresie a úzkosti, ktoré ohrozuje najmä ženy, na ktoré počas vývinu pôsobilo menej testosterónu.

U žien má testosterón viac výhod

Doctor Pintzka skúmal, či funguje mozog žien a mužov odlišne po hormonálnom vplyve testosterónu. Zaujímalo ho, ako u oboch pohlaví mení dĺžku prstov a ovplyvňuje mozgové funkcie. Vedci podľa Geminiresearchnews.com zistili, že vyššie hladiny testosterónu u žien zvyčajne korelujú s lepšou schopnosťou riešiť úlohy náročné na priestorové schopnosti. Zároveň je testosterón hormónom výkonnosti – ak bolo jeho pôsobenie na dieťa počas prenatálneho vývinu výraznejšie, šanca, že bude športovo nadané, sa zvyšuje. K definitívnym záverom však budú potrebné ďalšie štúdie, upozornil Pintzka. Dodal ale, že ženy, u ktorých boli hladiny testosterónu vyššie už pred narodením, majú obyčajne viac testosterónu aj počas dospelého života. Viac podrobností o výskume nájdete na stránke Science Direct.

 

Fotogaléria


Tagy:
ruka prsty ukazovák testosterón prstenník

2017-09-08 11:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia