Správne množstvo zubnej pasty: Nepreháňajte to, viac pasty neznamená lepšiu starostlivosť!

Pozor na správne množstvo zubnej pasty!
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-30 06:00:00

Umývanie zubov je rutina, ktorú absolvujeme minimálne dvakrát do dňa. Do ruky vezmeme kefku, na ňu vytlačíme zubnú pastu, jednoduchými pohybmi vyčistíme chrup. Nič zložité a pri tom extra dôležité.

Nie je podstatné iba to, ako si zuby umývame, ale aj to, čím si ich umývame. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko zubnej pasty je „tak akurát“? A či prekročenie množstva má na zuby či zdravie nejaký efekt?

Nevieme odhadnúť množstvo

Je toto príliš málo, nepridám ši ešte? Čím viac tam toho budem mať, tým väčší efekt to bude mať! Aj takéto myšlienky mávame pri rannom umývaní zubov. Je ale pravda, že príliš veľa zubnej pasty môže spôsobiť rôzne problémy. Nehovoriac o tom, že ak použijeme príliš veľa pasty, väčšina z nej tak či tak skončí v umývadle a vyjde na zmar.

„Veľa ľudí používa príliš veľa pasty, pretože to tak vidia v reklame,“ povedal Steven Goldberg, zubár z Manhatanu.

Aké je to správne množstvo?

To, koľko pasty si na kefku vytlačíte závisí od toho, aký vek máte. Predsa len, menšie deti tej pasty až tak veľa nepotrebujú. Ak to s ňou preženú, má to na ich zdravie následky a pritom ide o banálnu vec.

Dospelí potrebujú také množstvo pasty, ktoré sa podobá fazuli. Také množstvo prípravku vie spraviť svoju prácu dobre, bez väčšieho plytvania.

Deti mladšie ako šesť rokov pasty potrebujú ešte menej – pripomínať by malo zrnko ryže. Stať sa totiž môže, že pastu prehltnú, v extrémnych prípadoch sa im na pokožke môžu objaviť tmavé fľaky, pretože ich telo prijalo viac flouridu akoby malo. Pri dospelých táto situácia by nastať nemala, nič však netreba podceňovať.

Netreba však zabúdať:

  • Ak chcete, aby bieliaca pasta účinkovala, treba ju v primeranom množstve používať viac ako raz denne
  • Ak chcete používať čisto prírodné produkty, mali by ste poznať ich zloženie – ak niečo nepoznáte, pravdepodobne by ste to nechceli dávať ani do úst.
  • Ak si chceme zuby poriadne umyť, mali by sme sa čisteniu venovať aspoň dve minúty.

Ako si zuby správne umývať?

Čítajte tiež: Citrónová voda už nie je najúčinnejšia: Tieto 3 nápoje ju bez problémov tromfnú!

2016-07-30 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, health.howstuffworks.com, greatist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia