Zistite, čo sa deje, keď sa smejeme: Toto ste o smiechu určite netušili!

Neberte prvý apríl až tak vážne. Smiech je zdravý!
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-01 06:00:00

Smiech je nákazlivý, je znakom dobrej nálady, perfektného vtipu. Celý dnešný prvý apríl je o smiechu a vtipoch, ktoré majú zlepšiť náladu (vám) a sem tam niekoho napáliť (kolegu v práci) Čo sa v našom tele deje, keď sa smejeme?

Smiech nedá vedcom spávať! 

Ak by sa vás niekto spýtal, ako by ste definovali smiech, čo by ste mu povedali? Je to zhluk zvukov, oči plné sĺz, chytanie sa za brucho? Definícií by bolo zrejme veľa. 

Smiech ale nie je iba o zvuku, je to komplexný proces, do ktorého sa zapája viacero súčastí nášho tela. Je fyziologickou odpoveďou na humor, obsahuje gestá, zvuky. Keď sa smejeme, vieme robiť „viac“ týchto činností naraz.

Do procesu smiechu sa zapája 15 tvárových svalov, nastáva stimulácia jarmového svalu. Dýchací systém je rozrušený z pôvodného rytmu, hrtan sa na polovicu zatvorí, takže k prívodu vzduchu prichádza v nepravidelných intervaloch. Preto sa nám zdá, že „lapáme“ po dychu.

Ak pri smiechu plačete, verte, že to je úplne bežné. Zaktivované slzné kanáliky produkujú slzy, tvár sa mení farbu na červenú alebo fialovú.

Posilňujeme imunitu a ani o tom nevieme 

Smiech zvyšuje množstvo T-lymfocytov, ktoré v organizme pôsobia ako prirodzená obrana proti vírusom, hladiny imunoglobulínov A, G a M sa zvyšujú, čím pomáhajú v boji proti infekcii. Takže čím viac sa smejeme, tým imúnnejší proti chorobám sme. To znie ako dobrý dôvod zasmiať sa aspoň raz denne, či nie? 

Tým, že sa smejeme, pomáhame aj kardiovaskulárnemu systému. Smiechom sa znižuje krvný tlak, zlepšuje sa pamäť a cibria kognitívne funkcie.

Smejme sa čo najčastejšie, je to zdravé 

V priemere sa dospelý človek smeje 17-krát denne. Ak sa cítite zle, chýba vám energia alebo ste v strese, skúste si „naordinovať“ smiech. Nestojí nič, nepotrebujete predpis a jeho účinky na zdravie vás určite prekvapia!

Nedá sa vyskúmať

A hoci sa o to výskumníci snažili, jeden veľký problém nastal hneď na začiatku. V laboratóriu sa smiech vyskúmať nedá, pretože je „nepolapiteľný“. Jednoducho skončí v nesprávnej chvíli a nedá sa uchopiť.

Zvuková štruktúra smiechu by mohla by vyzerať nasledovane – variácie krátkych samohlások opakovaných každých 210 milisekúnd. Smejeme sa buď „ha-ha-ha“ alebo „ho-ho-ho“ nikdy nie obe hlásky. Prečo je smiech nákazlivý? Pretože ľudia majú detektor, ktorý reaguje na smiech tak, že spúšťa ďalšie nervové obvody z mozgu a ten vytvára smiech. 

Prečo sa smejeme?

Natíska sa odpoveď – pretože môžeme. Ale aký je pôvod smiechu a čo ním vyjadrujeme?

Prvý ľudský smiech podľa filozofa Johna Morrealla bolo vlastne gesto zdieľanej úľavy po hroziacom nebezpečenstve. Smiech viac spájame s pocitom dôvery voči spoločníkovi.

„Smiech nastane, keď sú ľudia spokojní, keď majú pocit otvorenosti a slobody. Čím viac sa smejeme, tým viac to posilňuje skupinu,“ hovorí kultúrny antropológ Mahadev Apte.

A čo vyvediete tento rok vy?

Prvý apríl je nie len dňom bláznov, ale aj rôznych vtipov, či už v práci alebo doma. Ponúkame vám niekoľko neškodných vtípkov, ktoré môžete vyskúšať. A nezabúdajte – smiech je dnes povolený, tak schuti do toho!

  • Mydlo a lak na nechty

Prišiel člen vašej rodiny domov z práce alebo zo školy a prvé čo vždy spraví je, že si ide umyť ruky? Skúste mydlo natrieť priesvitným lakom na nechty! Iste bude zúriť!

  • Aj obľúbené sušienky môžu byť...

Vymeniť náplň v obľúbených sušienkach či koláčikoch síce dá zabrať ale čo je vtipnejšie, ako keď sa kolega schuti zahryzne miesto do vanilkovej náplne trebárs do plnky zo zubnej pasty?

  • Maškrtka...až sa z nej rozplačete!

Poznáte jablká v karameli? Iste vám už neraz napadlo, aké by to bolo, keby sa niekto z chuti do maškrty zahryzne a ono to vlastne ani nebude jablko. Vyskúšajte to napríklad s cibuľou, iste neostane ani jedno oko suché!

Čítajte tiež: Chcete si spomenúť na zážitky z detstva? Nemôžete a my vieme prečo!

Fotogaléria

2016-04-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: science.howstuffworks.com, red, specialneeds.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia